Evropski parlament smanjuje broj poslanika posle Bregzita

Nova raspodela poslaničkih mesta važiće za period od 2019. do 2024. godine, prenose francuski mediji.

Naime, prema novoj raspodeli, 27 od 73 poslaničkih mesta, koliko trenutno pripada Britaniji, biće preraspodeljeno među državama članicama kako bi se uzele u obzir nedavne promene u broju stanovnika, dok će ostatak biti u rezervi, za slučaj da EU dobije nove članice.

Dvadesetsedam poslaničkih mesta biće preraspodeljeno među 14 zemalja EU koje "nisu dovoljno zastupljene" u EP, navodi Figaro.

Tako će Francuska raspolagati sa 79 umesto sadašnja 74 poslanička mesta, a Španija sa 59 dok trenutno ima 54 poslanika u EP.

Takođe, Italija će dobiti tri poslanička mesta više, odnosno ukupno će imati 76 evropskih poslanika, a dodatna tri mesta dobiće i Holandija pa će imati 29, dok će Irska dobiti dva i na kraju imati 13 mesta.

Poljska, Rumunija, Švedska, Austrija, Danska, Slovačka, Finska, Hrvatska i Estonija će poslati po jednog poslanika više u EP, dok će zemlja sa najvećim broj evropskih poslanika – 96 ostati Nemačka.

U slučaju da EU u budućnosti dobije nove članice, broj poslaničkih mesta u EP mogao bi da ponovo poraste, ali nikada iznad 750 – kako nalaže evropski ugovor.

Posle današnjeg glasanja u EP, šefovi evropskih država i vlada treba da daju konačno zeleno svetlo za plan o smanjenju broja poslanika na samitu 28. i 29. juna, čime će se odrediti broj poslanika za period od 2019. do 2024. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike