Evropski parlament glasao o sporazumu o Bregzitu

U konačnom glasanju , 660 poslanika glasalo je  za trgovinski sporazum, pet protiv, a 32 uzdržana, kažu zvaničnici. Predsednik Parlament David Sasoli juče je pozdravio je glasanje o "najambicioznijem sporazumu koji je ikada EU zaključila sa nekom zemljom".

Evropski parlament je pored glasanja o sporazumu usvojio neobavezujuću rezoluciju u kojoj poslanici ocenjuju Bregzit "istorijskom greškom".

Poslanici Evropskog parlamenta tražili su dodatno vreme za proveru pakta, koji takođe uključuje bolno dobijen posao o ribolovu zbog kojeg su posade brodova iz EU izgubile velik deo pristupa obilnim vodama Velike Britanije, prenosi Gardijan.

Evropski parlament je dalje odložio glasanje delimično u znak protesta zbog jednostranog odugovlačenja Londona u sprovođenju carinskih provera u Severnoj Irskoj, jednom od najspornijih pitanja razvoda.

Ministar spoljnih poslova rekao je da se mogu naći rešenja za nerešena pitanja oko trgovine u Severnoj Irskoj nakon Bregzita.

Britanija je napustila EU 30. januara 2020, ali je njen novi život sa Evropom zaista započeo tek nakon prelaznog perioda završenog 31. decembra, kada London više nije bio vezan zakonima i pravilima bloka.

Zvanično nazvan Sporazum o trgovini i saradnji (TCA), sporazum stvara novi odnos koji predviđa nulte carine i nulte kvote na robu kojom se trguje između EU i Velike Britanije.

Ali to je manje ambiciozno nego što su se mnogi Evropljani nadali, bez ikakvog značaja za spoljnu politiku i odbranu, niti zalaganje za blisko usklađivanje sa životnom sredinom, zdravstvom i drugim propisima.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар