Evropski izbori, na birališta izašli Holanđani i Britanci

Evropski izbori počeli su u zemlji koja je već uveliko trebalo da bude izvan EU. U Velikoj Britaniji se očekuje da najbolji rezultat ostvari partija za Bregzit Najdžela Faraža. 

U Holandiji gde se takođe danas glasa izjednačene su partije premijera Rutea i evroskeptični Demokratski forum. Prema prognozama, dve najveće političke grupe, evropski narodnjaci i socijalisti zadržaće vodeće pozicije, ali sa manje mesta u parlamentu.

Očekuje se porast evroskeptičnih desnice među kojima su partija Marin Le Pen i Liga za Sever Matea Salvinija, ali ne u meri presudnoj za sam rad EP.

"Čak i ako znatno uvećaju broj poslanickih mesta u uspeju da formiraju zajedničku poslaničku grupu, neće imati brojeve potrebne da zaista menjaju evropsku politiku. U tome će uspeti jedino ako partije levog i desnog centra zapravo usvoje njihovu retoriku i program", kaže Roza Balfur iz nemačkog Maršalovog fonda.

Važno pitanje je i odziv birača, koji je 2014. godine bio je samo 42 odsto na evropskom nivou. Evropski parliament sa više desničara i evropseptika mogao bi da dodatno uspori proširenje na Balkan, ocenjuju analitičari, iako glavne odluke donose EK i zemlja članice.

"Evropski parliament je zanimljiv više kao indikator raspoloženja u zemljama članicama. A raspoloženje nije dobro, što važi posebno za Francusku i Holandiju", kaže Tobi Vogel iz Saveta za demokratizaciju.

Novi saziv EP okupiće se već 2 jula. Prvi zadatak biće da izabere novog predsednika Evropske komisije, a kasnije i naslednike Federike Mogerini i Johanesa Hana na pozicijama koje se bave proširenjem i Balkanom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike