Evropljanke potpisale manifest za pravo na abortus

Ukupno 343 žene iz 28 evropskih zemalja potpisale su danas manifest o pravu na „legalan i bezbedan“ abortus u celoj Evropskoj uniji (EU) jer navode da su zabrinute zbog rastućeg nacionalizma, konzervativizma i „vraćanja unazad“ po pitanju prekida trudnoće.

Potpisnice, među kojima ima aktivistkinja, univerzitetskih profesorki i „običnih građanki“, kao i poslanice levice i ekoloških partija, navele su da tim manifestom žele da odaju počast grupi od 343 Francuskinje koje su 1971. godine javno rekle da su imale abortus, iako je u to vreme bio zabranjen.

Manifest „Moje telo, moje pravo“ (Mon corps, mes droits) objavio je francuski nedeljnik Observater koji je pre 47 godina preneo prvi manifest Francuskinja.

Abortus je legalizovan u većini evropskih zemalja ali postoje izuzeci. U britanskoj pokrajini Severnoj Irskoj abortus je i dalje nezakonit, čak i u slučajevima silovanja, incesta ili teškog oštećenja fetusa. Jedino je dozvoljen u slučaju da je život majke ugrožen.

Potpuna zabrana abortusa čak i u slučajevima silovanja, incesta, bolesti festusa ili majke, na snazi je u Andori, San Marinu, Vatikanu i na Malti.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike