Evakuacije na Baliju, zatvoren međunarodni aerodrom

"Zaista molimo ljude u kritičnoj zoni da se odmah evakuišu jer je moguća još veća erupcija", izjavio je državni portparol Sutopo Purvo Nugroho, prenosi Rojters.

On je rekao da je do sada evakuisano 40.000, od oko 90.000 do 100.000 stanovnika, koliko je procenjeno da se nalazi u toj zoni oko planine Agung, i naveo da se neki još nisu povukli iz zona opasnosti zbog stoke koja još nije premeštena, a neki zato što se tu osećaju bezbedno.

Prema njegovim rečima, pripadnici bezbednosnih snaga pokušavaju da ubede sve stanovnike da napuste područje, ali da će one koji ne budu to želeli, morati da evakuišu na silu.

Kako prenosi AP, upozorenje na opasnost od vulkana danas je podignuto na najviši nivo, a oblaci pepela primorali su nadležne da zatvore međunarodni aerodrom na Baliju.

Ta agencija je u nedelju izvestila da je vulkan na indonežanskom ostrvu Bali oživeo u serijama erupcija zbog kojih su neki letovi za ovu popularnu turističku destinaciju bili odloženi, a nekoliko obližnjih sela je bilo pokriveno pepelom.

Vulkan na planini Agung eruptirao je u subotu uveče i tri puta u nedelju ujutru izbacujući pepeo 4.000 metara u vis.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike