EU uvela sankcije zbog trovanja Navaljnog

Usvojene restriktivne mere sastoje se od zabrane putovanja u EU i zamrzavanja imovine, a licima i entitetima iz EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje onima koji su sankcionisani.

Isti pravni instrument upotrebljen za sankcionisanje odgovornih za posedovanje, transport i upotrebu toksičnog nervnog agensa u slučaju Skripalj, navode u Evropskoj službi za spoljne poslove. Medicinski tim lekara berlinske bolnice Šarite (Charité) je tokom pregleda ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog ustanovio znake trovanja, saopšteno je iz te bolnice.

Nemačka vlada saopštila je da su rezultati analiza iz dve referentne laboratorije potvrdili da je Aleksej Navaljni, ruski opozicioni lider, bio žrtva napada hemijskim nervnim otrovom iz novičok grupe.

Ruski opozicioni lider  je u prvom pojavljivanju nakon izlaska iz berlinske bolnice izjavio je da veruje da su ga ruske obaveštajne službe otrovale nervnim agensom "novičokom" jer su ga vlasti videle kao pretnju uoči parlamentarnih izbora sledeće godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar