EU nudi pomoć za Notr dam: I Evropa je ranjena

Razaranje katedrale Notr Dam u Parizu udarac je  za celu Evropu i cela Evropa će doprineti njenoj obnovi, poručili su lideri EU u evropskom parlamentu u Strazburu.

"Evropa je ranjena. Francuska je ranjena. Pariz je ranjen", poručio je poslanicima predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, obećavajući EU "solidarnost".

Nekoliko poslanika iskoristilo je požar na srednjovekovnoj bogomolji kako bi istakli da Unija predstavlja duboko ukorenjeno zajedničko evropsko društvo.

"Juče je bio užasan dan za sve one koji vole Francusku i koji vole Pariz. Pariz nije neutralno mesto. To je mesto koje se voli i u koje se iznova zaljubljujete", poručio je Junker.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao da je njegov rodni grad Gdanjsk sravnjen sa zemljom u Drugom svetskom ratu, ali da je obnovljen.

"Želeo bih da uputim reči utehe i solidarnosti celoj francuskoj naciji", rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je sve članove parlamenta, njih 751, da doniraju dnevnicu za obnovu Notr Dama.

"Kao bivši stanovnik Pariza, kao Italijan, kao Evropljanin, moje srce je ranjeno, kao i sva naša srca, zbog onoga što se desilo u Parizu", rekao je Tajani obraćajući se poslanicima na francuskom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike