EU: Novac privredi i građanima za štetu od korone, zaobići Mađarsku i Poljsku

Foto: pixabay.com

Vođe Evropske unije će večeras video-konferencijom pokušati da prebrode teško iskušenje pravog cepanja Unije na većinu i „otpadnike“ Poljsku, Mađarsku, donekle i Sloveniju, zbog poljsko-mađarske blokade hitno potrebne pomoći od 750 milijardi evra privredi i građanima za oporavak od epidemije koronavirusa i budžeta za 2021-22. od hiljadu i 74 milijarde evra.

Predsedavajuća EU, nemačka kancelarka Angela Merkel, je izjavila da će odlaganje pomoći „teško pogoditi privredu i građane“.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je danas predočila da će još mnogo teži ekonomski pad i socijalne nevolje zadesiti Uniju ako novac odmah ne bude uplaćen, jer je epidemija potpuno nepredvidiva, a vakcine mogu pomoći tek u drugoj polovini iduće godine.

I dok je Budimpešti i Varšavi iznenađujuće jaku podršku dao slovenački premijer Janez Janša uz upozorenje da Unija poput konvoja brodova „ide pravo na ledene bregove“ i da se otud „neki brodovi“ mogu spasti i izaći iz konvoja, čuli su se i zahtevi da se odluka o nužnoj pomoći donese tako što će Mađarska i Poljska biti ostavljene po strani.

Čelnici Poljske i Mađarske odbijaju da prihvate uslov da za isplatu desetine milijardi evra iz fondova EU budu poštovanje vladavine zakona, nezavisnosti pravosuđa, slobode medija i tvrde da je to „diktat oligarhije“ EU, kako smatra poljski premijer Mateuš Moravjecki, odnosno „ucena“ za one koji pre svega nisu pristali da prime ilegalne imigrante, što je mišljenje mađarskog premijera Viktora Orbana.

Janša je dolio ulje na vatru, jer je u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu naveo da bi odluka o uskraćivanju sredstava zbog nepoštovanja temeljnih pravila EU značila samo „političku odluku“ i zaključio da „jedino neko nezavisno pravno telo tu može presuditi, a ne neka politička većina“.

Janšino viđenje EU kao „Titanika“ i pretnja da bi neka članica zbog „ucene političke većine“ mogla napustiti konvoj, dakle isto kao Velika Britanija izaći iz članstva EU, je naišla ne veliku ljutnju mnogih evropskih partnera.

Tako je bivši belgijski premijer i poslanik Evropskog parlamenta Gij Verhofstad izjavio da treba upotrebiti  EU mehanizam „pojačane saradnje“ i kvalifikovanom većinom odlučivanja, gde nema prava veta, usvojiti plan obnove i višegodišnji budžet bez mišljenja Poljske i Mađarske.

Iako predsedavajuća nemačka kacelarka Merkel nastoji da u poslednji čas pronađe neku nagodbu s Moravjeckim i Orbanom, jasno je da se o mogućnosti izopštenja Varpšave i Budimpešte ozbiljno razmišlja, jer su na novinarsko pitanje o tome, maglovite odgovore dali nadležni komesari Evropske komisije.

Francuski ministar za Evropu Kleman Bon je u izlaganju u francuskom parlamentu bio ipak dosta jasniji i rekao da bi evropske vođe mogle da razmotre sredstva da se „ide napred bez zemalja koje koče“.

Pariski dnevnik „Mond“ smatra da je to zasad ipak „samo strašilo kojim se preti“ Varšavi i Budimpešti.

(Novi magazin)

Напишите коментар