EU kaznila ruske i kineske počinioce sajber napada

Foto: Pixabay

Evropska unija objavila je danas da je prvi put kaznila šest pojedinaca i tri entiteta odgovorna ili umešana u više organizovanih sajber napada iz Rusije i Kine.

„Savet (EU) rešio je da uvede restriktivne mere prema šest osoba i tri entiteta odgovornih za razne sajber napade ili koji su učestvovali u tim napadima,“ navode se reči šefa evropske diplomatije Žozepa Borela u saopštenju.

Kako se precizira  u tekstu odluke to se odnosi na pokušaj sajber napada na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i napada poznatih kao „WannaCry“, „NotPetya“ i „Operation Cloud Hopper“.

Borel je rekao da se sajber pretnje povećavaju i razvijaju i da utiču na društva u EU koja neće tolerisati takvo ponašanje.

„Mi preduzimamo dalje akcije protiv sajber napada koji prete EU. Prvi put koristimo sankcije protiv takvog neprihavatljivog ponašanja“, rekao je on u saopštenju.

Mere koje su predzete sastoje se u zabrani putovanja i zamrzavanje imovine poejedincima i zamrzavanje imovine entitetima i telima. Takođe se zabranjuje da se direktno ili indirektno obezbede sredstva navedenim pojedincima, entitetima ili telima.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike