EU i Iran pokušavaju da spasu nuklearni sporazum

Uticajne članice Evropske unije nastojale su danas da zadrže Iran u nuklearnom sporazumu pošto je predsednik Donald Tramp povukao SAD iz tog dogovora i najavio oštre sankcije Teheranu.

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske i Nemačke, koje su potpisnice sporazuma iz 2015. da se Iran spreči da razvije nuklearno oružje, razgovarali su danas s iranskim ministrom spoljnih poslova Džavidom Zarifom, zabrinuti da bi sankcije mogle ugroziti evropske poslovne interese.

„Velika Britanija i naši evropski partneri će nastaviti da gledaju nuklearni sporazum kao ključan za našu zajedničku bezbednost i ostati potpuno posvećene njegovom održanju“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson uoči razgovora.

On je dodao da će se razmotriti mogućnosti da se zadrži ukidanje sankcija Iranu kako bi se osiguralo da se ispune obaveze evropskih država iz sporazuma, ali i da Iran nastavi da se pridržava ograničenja u njegovom nuklearnom programu.

Džonson je pozvao Vašingon da „izbegne mere koje mogu sprečeiti preostale strane iz sporazuma da ispunjavaju svoje obaveze“.

Zarif je prethodno rekao da je imao „veoma dobar i konstruktivan“ sastanak s visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini.

Posle sastanka u sedištu EU u Briselu Zarif je rekao da ove strane veruju da su na pravom putu da se obezbedi da se zaštite interesi ostalih učesnika u sporazuma, posebno Irana.

Evropska komisija ispituje mere koje bi se suprotstavile uvođenju sankcija SAD koje bi mogle naškoditi evropskim kompanijama, a očekuje se da ih predstave lideri EU sutra na skupu u Sofiji.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike