EU i Britanija postigli dogovor o Sjevernoj Irskoj

Britanski premijer Riši Sunak postigao je novi sporazum sa Evropskom unijom o trgovinskim pravilima za Severnu Irsku nakon Bregzita i rekao je da će to utrti put za novo poglavlje u odnosima.

Na konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, Sunak je rekao da su se dve strane složile da ublaže trgovinska pravila za britansku provinciju i da svojim zakonodavcima daju veću kontrolu nad zakonima koje moraju da poštuju.

"Zadovoljstvo mi je što mogu da izvestim da smo sada napravili odlučujući iskorak", rekao je Sunak, dodajući da su se složili da promene prvobitni dogovor za Severnu Irsku, poznat kao protokol, kako bi se stvorio "Novi Vindzorski okvir " .

"Ovo je početak novog poglavlja u našim odnosima", rekao je.

Ovo pitanje je jedno od najspornijih u vezi sa izlaskom Britanije iz Evropske unije 2020. godine. Severna Irska, imala je otvorenu granicu sa Irskom, članicom EU. Postojala je mogućnost da se ugrozi mirovni sporazum iz 1998. godine koji je uglavnom okončao tri decenije nasilja u Severnoj Irskoj.

Za Sunaka, sporazum označava strategiju visokog rizika samo četiri meseca nakon što je preuzeo dužnost. On nastoji da obezbedi kompromis i unapredi odnose sa Briselom – i Sjedinjenim Državama – a da ne razbesni deo svoje stranke koja je najviše vezana za Bregzit. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike