Etiopski premijer nema vremena za dugačak Nobelov program

Direktor norveškog Nobelovog instituta Olav Njelstad ocenio je da je "veoma problematično" to što ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, etiopski premijer Abij Ahmed, neće naredne nedelje prisustvovati nijednom skupu na kome bi mogla da mu se postavljaju pitanja.

"Bili smo veoma jasni povodom ovoga i pojasnili smo da ima nekoliko razloga zbog kojih smatramo da je ovo veoma problematično. Mislim da to delom ima veze sa izazovima sa kojima se suočava kod kuće, s njegovom verom i ličnom poniznošću", rekao je Olav Njelstad, prenosi AP.

S druge strane, portparol etiopskog premijera rekao je da se samo radi o "hitnim domaćim pitanjima".

"Priličan je izazov za šefa države da izdvoji nekoliko dana za dugačak Nobelov program, posebno zbog domaćih problema", rekao je Ahmedov portparol i dodao da će on prisustvovati glavnom događaju u dogovoru s Nobelovim institutom.

Organizatori su želeli da se Abij Ahmed pojavi pred norveškim i međunarodnim novinarima navodeći da su dobitnici obično mogli da izdvoje tri do četiri dana za tradicionalne skupove povodom dodele nagrada.

Kako se navodi, Ahmedov slučaj nije prvi – i bivši američki predsednik Barak Obama izbegavao je susrete s medijima kada je dobio Nobelovu nagradu za mir 2009. godine.

Ahmed je nagrađen Nobelovom nagradom zbog svojih napora da "ostvari mir i međunarodnu saradnju sa Eritrejom" i zbog brzih političkih reformi koje je spreoveo od kada je preuzeo dužnost prošle godine.

Nagrada će mu biti uručena 10. decembra u gradskoj skupštini u Oslu i biće nagrađen sa 945.000 dolara, zlatnom medaljom i diplomom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike