Erdogan: Slučaj „turskog Kipra“ teži od slučaja Kosova

Na samitu lidera prošle nedelje Organizacija turskih država saopštila je da je odobrila status posmatrača za deo Kipara koji Ankara smatra turskim.

EU je zatim odbacila ovu odluku, navodeći da je "za žaljenje i u suprotnosti sa činjenicom da je nekoliko članica organizacije izrazilo snažnu podršku principu teritorijalnog integriteta i Povelje UN".

"EU je više puta jasno stavila do znanja, uključujući i na najvišem političkom nivou, da EU priznaje samo Republiku Kipar kao subjekt međunarodnog prava, u skladu sa odgovarajućim rezolucijama Saveta bezbednosti UN", navodi EU.

Ankara je odbacila ove navode iz Brisela – tursko Ministarstvo spoljnih poslova je podsetilo da su "kiparski Turci neodvojivi deo turskog sveta" i da je "njihovo prirodno pravo da uspostavljaju i razvijaju odnose sa turskim državama u svim oblastima".

U međuvremenu, predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara treba da nastavi sa naporima za priznanje kiparskih Turaka u svetu, a osvrnuo se i na proces priznavanja Kosova.

"Broj zemalja koje priznaju Kosovo je premašio 100 i trenutno ih je oko 120", rekao je Erdogan dodajući da bi ih bilo i više da su SAD radile na priznanju.

Erdogan je rekao i da je slučaj tzv. turskog Kipra "teži od slučaja Kosova", ali da će Ankara uraditi sve što može.

"Verujem da ćemo imati priliku da predstavimo Severni Kipar ostatku sveta", poručio je Erdogan.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike