Erdogan potvrdio da postoji snimak ubistva Kašogija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je danas da postoji snimak o ubistvu novinara Džamala Kašogija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu i rekao da ga je podelio s Rijadom, Vašingtonom i Parizom.

„Dali smo snimke, dali smo ih Saudijskoj Arabiji, dali smo ih Vašingtonu, Nemcima, Francuzima i Englezima“, rekao je turski šef države na konferenciji za štampu koju je prenosila televizija.

Tursko predsedništvo je kasnije preciziralo da su snimci slušani ali da nije podeljen nikakav pisani dokument.

„Oni su slušali razgovore koji su se ovde vodili, oni znaju“, rekao je Erdogan.

Kašogija, saradnika Vašington Posta, ubila je saudijska grupa 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gde je otišao da uzme dokumenta potreba za venčanje.

Saudijske vlasti prvo su negirale da je on ubijen a zatim su navele da je on ubijen u operaciji koju Rijad nije odobrio.

Međutim u članku objavljenom 2. novembra u Vašingnton Postu Erdogan je optužio najviše nivoe saudijske vlade da su naručile ubistvo, isključivši pri tom saudijskog kralja Salmana.

Turski mediji bliski vlasti i turski zvaničnici su u anonimnim izjavama stalno navodili ime saudijskog predstolonaslodnika Mohameda ben Salmana.

Erdogan je govorio danas pred odlazak u Pariz gde će na poziv svog francuskog kolege Emanuela Makrona prisustvovati komemoraciji stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Očekuje se da će na margini skupa Erdogan razgovarati s više svetskih zvaničnika, moguće i s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Više od mesec dana od ubistva, telo Džamala Kašogija još nije pronađeno. Jedan Erdoganov savetnik je prošle nedelje rekao da je telo isečeno i zatim istopljeno u kiselini.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike