Erdogan poručio EU: Saberite se jednom za svagda

Odbacujući sve kritike, turski predsednik Evropskoj uniji poručuje da se sabere.

"Evropska unijo, saberi se jednom za svagda! Ponoviću – ukoliko Evropa bude rekla da je naša vojna operacija okupacija, mi ćemo otvoriti vrata i poslati vam tri miliona i šesto hiljada izbeglica", istakao je Erdogan.

Obraća se i Saudijskoj Arabiji i Egiptu koji, prema njegovim rečima, nisu pošteni.

"Saudijska Arabijo, pogledaj se u ogledalo. Ko je doveo Jemen u ovo stanje. Egipat ne sme da pisne. Egipat je ubica demokratije", naglasio je Erdogan.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštila je da desetine hiljada civila u Siriji pokušavaju da pobegnu od borbi i traže bezbednost zbog turske ofanzive na to područje.

U Savetu bezbednosti rasprava iza zatvorenih vrata. Predstavnik Nemačke, jedne od zemalja koja je sastanak tražila, strahuje da će turska ofanziva u Siriji destabilizovati ceo region.

"Turska ofanziva sada može da izazove novu humanitarnu katastrofu i novi izbeglički talas. Zato pozivamo Tursku da prekine vojne operacije i svoje interese reši na miran način", naveo je Jirgen Šulc, zamenik nemačkog ambasadora u UN.

Donald Tramp preko Tvitera poručuje da pokušava da okonča rat bez kraja i da razgovara sa obe strane. Međutim, ukoliko Turska ne bude igrala po pravilima, pogodiće je snažno finansijski i sankcijama.

Izrael upozorava da je u toku etničko čišćenje Kurda. Premijer Benjamin Netanjahu preko Tvitera najavljuje humanitarnu pomoć galantnom kurdskom narodu.

Turska je drugog dana ofanzive na kurdske snage u Siriji osvojila zacrtane mete. Pogođen je 181 cilj istočno od reke Eufrat.

Ankara je zadovoljna kako napreduje vojna operacija "Izvor mira" koja će, objašnjava Erdogan, podržati teritorijalni integritet Sirije tako što će suzbiti kurdsku kontrolu na severoistoku zemlje. Do sada je ubijeno 109 kurdskih boraca.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike