EP: Ruska propaganda glavni izvor dezinformacija u Evropi

Evropski parlament najoštrije je osudio "sve agresivnije akcije Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje koje teže narušavanju temelja i principa evropskih demokratija, kao i suverenitet svih zemalja Istočnog partnerstva", navodi se u pisanom saopštenju.

Imajući u vidu poslednja nastojanja EU da se suprotstavi neprijateljskoj propagandi "trećih strana", poslanici pozivaju države članice da razmotre razvoj jakog pravnog okvira na nivou Unije i međunarodnom nivou za borbu protiv tih pretnji.

U rezoluciji koju su usvojila 489 poslanika "EP želi da podigne svest o ruskim propagandnim kampanjama, jer je to glavni izvor dezinformacija u Evropi".

Države članice su pozvane da izmene izborne zakone što bi im omogućilo da se proaktivno suprotstave pretnjama koje dolaze od širenja dezinformacija, sajber-napada i kršenja slobode izražavanja tokom glasanja.

Poslanici oštro osuđuju "uplitanje trećih strana u izbore i referendume" i dodaju da bi "EU trebalo da podrži i zemlje Zapadnog Balkana da osiguraju svoje izborne procese od zlonamernih propagandnih aktivnosti".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike