Elizabeti Holms preti 20 godina zatvora

Nekada smatrana tehnološkom ionom, Elizabet Holms oslobođena je optužbi za još tri dodtane tačke optužnice u vezi sa prevarom pacijenata i jednom za zaveru radi prevare pacijenata, prenosi Si-En-En.

Optužbe za koje je Holmesova proglašena krivom uključuju jednu tačku za zaveru radi prevare investitora.

Holmsovoj preti kazna do 20 godina zatvora, kao i novčana kazna od 250.000 dolara, plus plaćanje obeštećenja za svaku tačku za koju joj je presuđeno.

Uspon i pad "Teranosa"

Holmsova je osnovala "Teranos" još 2003. sa samo 19 godina nakon čega je napustila studije na prestižnom Univerzitetu Stenford. Holmsov je tvrdila da je njena kompanija stvorila tehnologiju koja može precizno i pouzdano detektovati bolseti iz samo nekoliko kapi krvi uzetih iz prsta.

Teranos je prikupio 945 miliona dolara sa impresivne liste investitora, uključujući medijskog mogula Ruperta Mardoka, osnivača "Orakla" Larija Elisona, vlasnike "Volmarta" porodicu Volton.

Na svom vrhuncu, "Teranos" je bio procenjen na devet milijardi dolara, što je Holmsovu učinilo "papirnatim milijarderom".

Kula od karata da počela je da se urušava nakon što je istraživanje Volstrit džornala 2015. pokazalo da je kompanija izvršila samo desetak od stotina testova koje je ponudila koristeći svoj uređaj za testiranje krvi, i to sa upitnom preciznošću.

Pokazao se da se "Teranos" se oslanjao na uređaje koje su proizvela treća strana, što je 2018. dovelo do optužbi za prevaru. Teranos je ubrzo ugašen.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике