El Sisiju otvoren put da bude na vlasti do 2030.

Nakon što su izmene Ustava dobile konačno odobrenje pred parlamentom, Egipat sada očekuje referendum koji će se, kako navodi AP, najverovatnije održati u prvoj polovini maja.

Izmene predviđaju produžetak predsedničkog mandata sa četiri na šest godina, ali i posebnu izmenu koja će trenutni Sisijev mandat produžiti na šest godina i dozvoliti mu učešće na izborima 2024. godine.

Kritičari ovih izmena smatraju da Egipat ponovo tone u autoritarizam, osam godina nakon prodemokratskog ustanka koji je okončao vladavinu tri decenije vladavine Hosnija Mubaraka.

Egipatska skupština koja broji 596 članova, u februaru mesecu je u velikoj meri odobrila inicijativu i poslala ga Ustavnom i zakonodavnom odboru da finalizira tekst pre konačnog glasanja.

Od početka aprila, Egipat je preplavljen velikim plakatima i natpisima koji ohrabruju ljude da glasaju za promene. Na centralnom trgu u Tahriru u Kairu, gde su masovni protesti postali simbolom borbe protiv Mubaraka 2011. i nada za demokratske promene u Egiptu, plakati pozivaju ljude da glasaju na referendumu.

Prošlo je skoro šest godina otkako je el Sisi predvodio vojno rušenje prvog slobodno izabranog, ali podeljenog islamskog predsednika, Muhameda Mursija, nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Abdel Fatah el Sisi je prvi izabran za predsednika 2014. godine i ponovo izabran na još jedan četvorogodišnji mandat prošle godine, nakon što su svi potencijalno ozbiljni protivnici hapšeni ili pod pritiskom da se povuku iz predsedničke trke, navodi AP.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike