Ekvador, vanredno stanje zbog trgovine drogom i ubistava

Giljermo Laso je u obraćanju na televiziji izjavio da na ulicama Ekvadora postoji samo jedan neprijatelj – trgovina drogom.

"Kada trgovina drogom raste, rastu i ubistva, pljačke domova, vozila, robe i ljudi. Naše vojne i policijske snage će se snažno osetiti na ulicama", rekao je Laso.

Vanredno stanje u trajanju od 60 dana omogućiće vojsci da se pridruži operacijama oduzimanja droge i oružja u devet od 24 provincije u zemlji, uključujući Guaijas. Patrole će trajati 24 sata, dok će u ostatku zemlje policija pojačati patrole i kontrolisati javna mesta.

Više od 70 odsto nasilnih smrti u provinciji Guaias "na neki način" je povezano sa trgovinom drogom, rekao je Laso.

U zatvorima je, takođe, porastao broj nasilnih smrti. Prošlog meseca 119 ljudi je poginulo u neredima u zatvoru u Guaijakuilu, za koji vlada okrivljuje borbu između narko-bandi.

Laso je naveo da će sponzorisati zakonodavstvo koje će podržati snage bezbednosti u borbi protiv kriminala i stvoriti entitet za odbranu policajaca koji su optuženi zbog toga što su "jednostavno obavljali svoju dužnost".

"Ova vlada će pomilovati sve one koji su nepravedno osuđeni zbog obavljanja svog posla", rekao je predsednik Ekvadora i zatražio od sudija da "garantuju mir i red, a ne nekažnjivost i zločin".

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар