ECDC: Rizik od širenja majmunskih boginja nizak za opštu populaciju

Evropska agencija je navela da je zaraza u Evropi izbila uglavnom tokom seksualnih odnosa. 

"Na osnovu epidemiološke procene ECDC, verovatnoća širenja majmunskih boginja kod osoba koje imaju više seksualnih partnera u EU se smatra visokom. Iako je većina slučajeva u trenutnim epidemijama imala blage simptome bolesti, virus majmunskih boginja može izazvati tešku bolest u određenim grupama stanovništva kao što su mala deca, trudnice, osobe sa oslabljenim imunitetom", navodi se u proceni.

Dodaje se da se ukupan rizik ocenjuje kao umeren za osobe koje imaju više seksualnih partnera i nizak za širu populaciju.

Iz ECDC su naveli da je lečenje ove bolesti uglavnom simptomatsko i da uključuje prevenciju i lečenje sekundarnih bakterijskih infekcija.

Dodaje se da se vakcina protiv velikih boginja može da stvori određeni imunitet nakon izlaganja bliskim kontaktima sa povećanim rizikom od teške bolesti, a da su antivirusni lekovi su potencijalne opcije lečenja u teškim slučajevima.

Iz ECDC preporučuju da svi zaraženi majmunskim boginjama treba da ostanu izolovani dok njihov osip potpuno ne zaceli, izbegavajući kontakt sa imunosupresivnim osobama i kućnim ljubimcima.

Oni koji su imali bliske kontakte sa zaraženima treba da sami prate razvoj simptoma do 21 dan od poslednjeg izlaganja zarazi.

Zaključuje se i da postoji "potencijalni rizik" od prenošenja virusa majmunskih boginja sa čoveka na životinju iako u Evropi do sada nije potvrđen nijedan slučaj infekcije kućnih ljubimaca ili divljih životinja.

Majmunske boginje registrovane su u nekoliko zemalja Evrope, a jutros je prvi slučaj zabeležen i u Sloveniji. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike