Džonson, britanski premijer sa previše neprijatelja među svojima

Dogodilo se ono što su kladionice predvidele, čega su se evrofili pribojavali, a tvrdi bregziteri samo o tome sanjali.

Nekadašnji razredni klovn na Itonu i Oksfordu, ali i brilijantni đak i student, zatim senzacionalistički novinar, ali i rodonačelnik ideje o izlasku Britanije iz EU, kao i izvanredan gradonačelnik i potpuno nezainteresovani šef britanske diplomatije Boris Džonson, uskoro će se doseliti u ulicu Danuning broj 10 i poći stopama svog idola Vinstona Čerčila.

"Znamo mantru moje kampanje koja je upravo završena. Ako ste zaboravili, ja ću je ponovo izreći – sprovesti Bregzit, ujediniti zemlju i pobediti Džeremija Korabina. I to je upravo ono što ću učiniti", poručio je Džonson u prvom obraćanju nakon izbora.

Poslanici nikada nisu bili prijatelji Borisa Džonsona i sve su učinili da mu otežaju mandat. Njegovo glavno obećanje je da će zemlju izvesti iz Evropske unije 31. oktobra.

To mu bez sporazuma sa Evropskom unijom sada ne može poći za rukom, jer je prošle nedelje usvojen zakon po kome novi premijer ne može da raspusti parlament.

Što se tiče klipova pod točkove Borisu Džonsonu, jedan klip je bačen iz ministarstva finansija prošle nedelje povećanjem plata nastavnicima, profesorima, policiji i državnim službenicima i to bez odlaganja.

Tereza Mej kao premijer broji poslednje sate ovde u ulici Dauning. Ona će uskoro krenuti da i formalno podnese ostavku kraljici, a sutra će poslednji put odgovarati na poslanička pitanja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike