Džihadistička grupa odgovorna za napad u Iranu

Foto: Pixabay

DŽihadistička grupa Džaiš al-Adl preuzela je odgovornost za samoubilački napad na pripadnike iranske elitne Revolucionarne garde.

Prema navodima iranske agencije Fars, ta grupa je odgovornost preuzela putem „zvaničnog saopštenja“.

U napadu je poginulo najmanje 20 pripadnika Revolucionarne garda.

Džaiš al-Adl, ili Armiju pravde, Teheran smatra terorističkom grupom. Nju sačinjavaju nekadašnji pripadnici sunitske ekstremističke organizacije koja je do 2010. vodila krvavu pobunu u iranskoj provinciji Sistan i Baludžistan.

Iran: Bombaški napad na Revolucionarnu gardu

Najmanje 20 pripadnika iranske elitne Revolucionarne garde je danas poginulo a 20 je povređeno u samoubilačkom napadu na njihov autobus na jugoistoku Irana, preneli su državni mediji.

Još uvek niko nije preuzeo odgovornost za napad, koji se odigrao istog dana kao i konferencija u Varšavi, pod pokroviteljstvom SAD. Tema te konferencije je ono što Vašington naziva zloćudnim iranskim uticajem na Bliskom istoku. Takođe, Iran je pre dva dana obeležio 40. godišnjicu Islamske revolucije 1979.

Državna agencija IRNA je izvestila o napadu u provinciji Sistan i Baludžistan.

Ta provincija se nalazi na važnoj trasi za šverc opijuma i bila je poprište povremenih sukoba iranskih snaga i baldžistanskih separatista, kao i švercera droge.

Revolucionarna garda je važan ekonomski i vojni faktor u Iranu, a odgovorna je samo vrhovnom vođi zemlje, ajatolahu Aliju Hamneiju.

Iako umešan u ratove u Siriji i Iraku, Iran je u najvećoj meri izbegao veća krvoprolića. Ipak, relativno su česti teroristički napadi.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike