Džafari: Ankara želi da oživi Otomansku imperiju

Turska podržava terorističke grupe i pomaže njihovu invaziju u Siriji, naveo je Bašar el Džafari u pismu generalnom sekretaru UN Ban Kimunu i Savetu bezbednosti UN.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ima za cilj da "oživi Otomansku imperiju" dodao je Džafari i pozvao UN da zaustavi "zloupotrebe i zločine" Ankare.

Džafari je ukazao da naoružane terorističke grupe čiji pripadnici dolaze iz više od 100 zemalja od 2011. godine vode teroristički rat bez presedana protiv Sirije, a oružje, novac i logističku podršku tim grupama daju "države i režimi iz regiona i šire".

Prema Džafariju, najaktivniju ulogu u tome ima Erdogan.

"Tursko mešanje u unutrašnja pitanja Sirije imalo je razne oblike tokom krize, uključujući direktno angažovanje Erdoganovog režima i turskih oružanih snaga u vojnim ofanzivama koje su podržavale teroriste", naveo je sirijski ambasador.

Turske snage su, kako je rekao, pružale podršku paljbom terorističkim pokretima unutar sirijske teritorije ili duž sirijsko-turske granice kako bi olakšale infiltraciju terorističkih plaćenika sa turske na sirijsku teritoriju.

Po Džafariju, obaranje ruskog aviona Su-24 je još jedan primer Erdoganovih napora da pojača angažovanje svog režima u krijumčarenju ukradene sirijske nafte od strane Islamske države u Tursku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar