Doživotna kazna za trojicu muškaraca iz Džordžije zbog ubistva Afroamerikanca Ahmada Arberija

Trevisa i Gregorija Mekmajkla sud u Džordžiji osudio je na doživotne robije, dok će Vilijam Braun moći da zatraži pomilovanje posle 30 godina zatvora, što je miniminalna kazna za ubistvo po državnom zakonu.

Sudija Timoti Volmsli obrazložio je da je Mekmajklovima izrekao najtežu kaznu koja mu je bila na raspolaganju delimično i zbog njihovih "bezosećajnih" reči i dela snimljenih kamerom telefona.

Istakao je da otac i si nisu pokazali kajanje ili empatiju prema Ahmadu Arberiju.

Uoči njegove presude, porodica Arberi pozvala je na najstrože moguće kazne za trojicu muškaraca kako bi napokon "zatvarili teško poglavlje" u njihovim životima. 

Ahmad Arberi (25) je trčao kroz naselje Satila Šors 23. februara popodne, kada su Mekmajklovi odlučili da uzmu oružje, uskoče u kamionet i krenu da jure mladića.

Brajan, koji se poteri pridružio svojim automobilom, je mobilnim telefonom snimio Trevisa Mekmajkla kako iz puške izbliza puca u Arberija.

Mladić nije bio naoružan i nije nosio ništa sem opreme za trčanje i patika.

Snimak je izazvao bes kada se pojavio posle više meseci i kada je obelodanjeno da nijedan od umešanih muškaraca nije uhapšen nakon što je jedan lokalni tužilac zaključio da je ubistvo bilo opravdano.

Arberijevo ime je bilo jedno od onih koja su skandirana za vreme nacionalnih protesta zbog rasizma 2020. koji su izbili posle policijskih ubistava Džordža Flojda i Brijane Tejlor.

 

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике