Dojče vele: Ne, deda Olafa Šolca nije bio SS oficir

Na Telegramu, Tviteru i Fejsbuku se u poslednje vreme masovno dele fotografije visokih oficira nacističke Nemačke. Neki korisnici smatraju da su u pitanju dede nemačkih političara koji su u aktuelnoj vlasti, među kojima su ministar finansija Kristijan Lindner, ministar zdravlja Karl Lauterbah, ali i kancelar Olaf Šolc.

Spominje se i ime bivšeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, čiji je deda navodno dobrovoljno služio u Vermahtu.

Na fotografijama su spojeno prikazani SS (Šucštafel) oficiri i aktuelni nemački političari koji su navodno njihovi unuci. Dojče vele je ispitao svaku od ovih tvrdnji.

Tvrdnja 1: Jedan korisnik Telegrama smatra da je general-potpukovnik Vafen SS divizije Fric fon Šolc "deda aktuelnog kancelara Nemačke Olafa Šolca".

"Dojče vele" proverio – tvrdnja je netačna.

Čovek na slici je Fridrih Maks Karl Šolc Edler fon Raranče, austrougarski oficir rođen 1896. godine. Pridružio se SS-u 1933., a poginuo je boreći se protiv sovjetske armije 1944. Ovaj oficir nije imao dece, navodi nemačka novinska agencija DPA.

Portparol nemačke vlade je za Dojče vele istakao da je ova tvrdnja "potpuna besmislica" jer je otac Olafa Šolca rođen 1935. godine, a njegovi baba i deda su radili na železnici u hamburškoj luci.

Prema jednoj veb stranici koja vodi zapise o nemačkim imenima, Šolc je često ime u Nemačkoj, sa oko 30.000 ljudi koji sa tim prezimenom žive širom zemlje.

Izvesno je da ovi lažni navodi potiču od ruskog oligarha Jevgenija Pigožina, koji je proširio dezinformacije o Šolcu najverovatnije iz osvete, zbog toga što je Nemačka osporila ruske tvrdnje o genocidu nad Rusima u Donbasu.

Tvrdnja 2: Na Telegramu se takođe proširila informacija da je Gerhard Lindner, general-major Vermahta "deda ministra finansija Kristijana Lindnera".

"Dojče vele" proverio – tvrdnja je netačna.

Iz službe za odnose sa javnošću nemačkih Liberala (FDP), kojoj Lindner pripada, rečeno je za Dojče vele da je ova tvrdnja takođe "najobičnija besmislica".

Prema vojnim zapisima, Gerhard Lindner je tokom Drugog svetskog rata predvodio 346. pešadijsku diviziju Gec fon Berlingen, koja je bila u sastavu SS-a. Umro je 1982. godine u malom gradu na severu Nemačke.

S druge strane, baba i deda Kristijana Lindnera, makar sa jedne strane, su poreklom iz zapadnonemačkog grada Vupertala, gde su imali pekaru.

Kristijan Lindner je rođen 1979. godine, a u svojoj autobiografiji je opisao kako se u detinjstvu često igrao u babinoj i dedinoj pekari.

Lindner je takođe jedno od najšećih imena u Nemačkoj.

Tvrdnja 3: Na društvenim mrežama cirkuliše i fotografija Hartmana Lauterbahera, navodnog dede sadašnjeg ministra zdravlja Karla Lauterbaha.

"Dojče vele" proverio – tvrdnja je netačna.

Naime, prezimena ovog nemačkog SS oficira i aktuelnog ministra zdravlja su različita, te se prvi zove Lauterbaher, a ministar Lauterbah. Osim toga, taj nacistički oficir je rođen u Austriji 1909. godine, a umro u Bavarskoj 1988. godine, nakon turobnog posleratnog života koji je proveo u bekstvu od procesuiranja za ratne zločine, otkriva nemački Špigl.

Trenutni ministar zdravlja, Karl Lauterbah, rođen je u skromnim okolnostima 1963. godine u malom nemačkom gradu na granici sa Holandijom. Otac mu je rođen 1935. godine i radio je u mlekari, a majka je bila domaćica.

Dojče vele nije mogao da utvrdi detalje o babi i dedi ministra Lauterbaha, međutim godine kada mu je otac rođen, austrijski nacistički oficir Lauterbaher se venčao u Braunšvajgu, a ministar propagande Jozef Gebels mu je bio kum.

U vreme pisanja ovog teksta, Dojče vele je poslao upit Socijaldemokratskoj stranci, čiji je Lauterbah član, međutim do objave SPD nije dao odgovor.

Ni Lauterbah, ni Lauterbaher nisu česta prezimena u Nemačkoj.

Tvrdnja 4: Na Telegramu se proširila i fotografija Jozefa Tuska, koji je bio član Službe bezbednosti Rajhsfirera SS-a, a za kog se tvrdi da je u direktnom srodstvu sa bivšim predsednikom Evropskog saveta, Donaldom Tuskom.

"Dojče vele" proverio – tvrdnja je netačna, ali…

Deda Donalda Tuska se zaista zvao Jozef Tusk. Evropski savet je potvrdio za sajt Fulfekt koji se bavi proverom činjenica, da je Jozef Tusk bio poljski državljanin koga je uhapsio Gestapo 1939. godine.

Bio je zarobljenik u koncentracionom logoru, a kada je oslobođen 1942. godine bio je regrutovan za Vermaht, odnosno oružane snage nacističke Nemačke. Jozef Tusk je dezertirao 1945. godine i pobegao u Poljsku.

Osim toga, osoba koja je prikazana na fotografiji nije Jozef Tusk, već jedan od niskorangiranih oficira koji su pripadali obaveštajnoj agenciji visokog SS zvaničnika Hajnriha Himlera, navode iz Savezne nemačke arhive.

Portparol Tuskove Evropske narodne partije je potvrdio za Dojče vele da na slici nije Tuskov deda, kao i da njegov deda nije bio pripadnik Službe bezbednosti SS-a.

Zaključak

Relativno je lako razotkriti fotomontaže – navodne veze između vodećih savremenih političara i nacista, koje su jednostavno zasnovane na sličnim porodičnim imenima.

Ipak, ove fotomontaže se i dalje šire iz ruskog izvora preko društvenih mreža i redovno se pojavljuju na mnogim jezicima.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike