Dojče vele: Gideon Grajf ostao bez ordena zbog negiranja genocida u Srebrenici

Nakon višenedeljnog ćutanja sada se Kabinet nemačkog predsednika obratio pismima onima koji su se pobunili nakon što je jesenas objavljeno da predsednik Frank-Valter Štajnmajer namerava da dodeli državni orden za zasluge izraelskom istoričaru Gideonu Grajfu.

Kabinet predsednika objašnjava u pismu da do dodele ordena – koji se zvanično zove Savezni krst za zasluge – neće doći jer je doskorašnji ministar spoljnih poslova Hajko Mas povukao svoj predlog. Zanimljivo je da pismo predsedničkog Kabineta nosi datum od 7. decembra, dakle dan pre nego što će biti imenovana nova vlada a time s dužnosti sići i dotadašnji ministar Mas.

Predsednički Kabinet je autentičnost tog pisma potvrdio i za Dojče vele uz opasku da se radi o odluci Ministarstva spoljnih poslova a ne predsedničkog Kabineta.

Odluka o povlačenju je verovatno doneta mnogo ranije kada je u javnosti izbila kontroverza oko dodele ordena Gideonu Grajfu, koji je predvodio komisiju Vlade Republike Srpske. Grajf je tada u intervjuima objasnio da ne vidi ništa sporno u izveštaju te komisije o događajima 1995. u Srebrenici te u zaključku komisije da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Grajfu je orden za zasluge trebalo da bude dodeljen na svečanosti sredinom novembra u nemačkoj ambasadi u Tel Avivu. Grajf je trebalo da bude odlikovan za izuzetne zasluge u istraživanju holokausta i života nemačkih Jevreja koji su emigrirali u Izrael – de se broji i Grajfova porodica.

No do toga nije došlo zbog, kako se sada zna, povlačenja predloga ministra Masa.

Predlog za orden poslat pre istupa o Srebrenici

Izvori Dojče velea u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova kažu da je predlog o dodeli ordena povučen "nakon nove provere činjeničnog stanja" i „nakon što je postalo poznato da je profesor Grajf učestvovao u sklopu komisije o Srebrenici koja je delala po nalogu Vlade Republike Srpske".

Iza predloga i povlačenje predloga stoji, kako je rečeno, "stara Vlada" koja od osmog decembra više nije na vlasti.

U Ministarstvu za Dojče vele ističu da zaključci Grajfove komisije "protivreče presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde kao i konvenciji za sprečavanje i kažnjavanje genocida".

No u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i u dopisu predsedničkog ureda, zaključuju da odluka o povlačenju predloga za dodelu ordena "ne umanjuje zasluge zbog kojih je Grajf prvobitno predložen". Kako je rečeno, Gideon Grajf je obavešten o ovoj odluci.

Dojče vele je još početkom novembra hteo s profesorom Grajfom da razgovara o ovoj temi, ali je istoričar to ljubazno odbio obrazlažući to narušenim zdravljem.

Početkom 2018. Gideon Grajf je kao kustos postavio "Izložba o Jasenovcu – pravo na sećanje" u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U tadašnjem razgovoru za Dojče vele Grajf je ustvrdio da je u mnogim elementima "Jasenovac bio gori od Aušvica". Prilikom poslednjih negiranja da se u Srebrenici dogodio genocid, on je jednom rekao da kao Jevrejin zna što je genocid.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике