Do sada 11 mrtvih mrtvih u požarima u Kaliforniji

Još dve osobe su pronađene mrtve u ostacima spaljenih kuća u gradu Malibu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, stradale u požaru na površini većoj od 100 kvadratnih milja, saopštile su večeras lokalne vlasti.

Šerif okruga Los Anđeles Džon Benedikt nije izneo detalje već je samo rekao da detektivi sprovode istragu o tom slučaju.

To je ukupni broj stradalih u ovoj vatrenoj stihiji popelo na 11, ali postoji strepnja da to neće biti konačan broj žrtava. Vatrogasci su do sada spasili hiljade kuće od plamena bez obzira na uslove „sa kakvima se do sada nisu sreli“, rekao je šef vatrogasaca Los Anđelesa Daril Osbi.

Više od 250.000 ljudi dobilo je naređenje da se evakuiše u velikoj oblasti blizu glavnog grada Kalifornije, Sakramenta, i u čuvenom letovalištu Malibuu na jugu Kalifornije.

Snažni vetrovi koji su podsticali požare danas su se malo smirili i daju vatrogascima malu šansu da blokiraju obode požara, ali se očekuje da će od sutra vetar ponovo jačati.

Od četvrtka ujutru kada su požari izbili, više od 6.700 građevina, uglavnom kuća, uništeno je u požaru nazvanom „Kamp fajer“, koji važi za najrazorniji ikad zabeležen u Kaliforniji.

Požar je do sada opustošio više od 40.000 hektara i savladan je samo 20 odsto, javljaju kalifornijski zvaničnici.

Za gašenje požara angažovano je 3,200 vatrogasaca, od kojih je troje povređeno.

Vlasti procenjuju da će biti potrebno tri nedelje da se savlada vatra.

„Obim razaranja koji smo videli je zaista neverovatan i zbog toga se lomi srce“, rekao je Mark Gilarduči, iz kancelarije za hitnu službu guvernera Kalifornije.

Južnije odatle ceo grad Malibu gde žive mnoge slavne ličnosti dobio je naređenje da se evakuiše zbog drugog požara zvanog „Vulzi“, koji je progutao oko 15.000 hektara.

Više poznatih ličnosti kao što su Kim Kardašijan i Ališa Milano napustili su svoje domove. Glumac Martin Šin koga je na kratko sin Čarli prijavio da je nestao, se takođe evakuiše. Tu se nalaze i lokacije za snimanje poznatih televizijskih serija kao što je „Vestvorld“.

Predsednik Donald Tramp je proglasio vanrednu situaciju čime se obebzeđuje savezno finansiranje da pomogne vatrogascima u borbi protiv požara širom Kalifornije. On je danas preko Tvitera kritikovao lokalne vlasti za požare navodeći da su loše upravljali šumama.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike