Diplomatska kriza eskalirala, Turska javno uvredila ambasadora Izraela

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova naredilo je ambasadoru Izraela u Ankari da napusti Tursku na izvesno vreme nakon što su izraelske snage u ponedeljak ubile skoro 60 Palestinaca u pojasu Gaze.

Napuštajući Tursku, ambasador Eitan Naeh podvrgnut je strogoj bezbednoj proveri i to u prisustvu medija, kako je navelo Ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

Njemu je bezbednosno osoblje naredilo da izuje cipele.

Nekolicina diplomata veterana upoznata s protokolom na aerodromu u Istanbulu izjavila je za izraelske medije da nije neuobičajeno da se diplomate podvrgavaju bezbedosnim proverama, ali da nije uobičajeno da se pozovu fotorepoteri i da oni ne mogu da uđu na mesto provere bez odobrenja visokog zvaničnika.

U znak odgovora na proterivanje ambasadora Izrael je naredio da se generani konzul Turske u Jerusalimu Husnu Gurkan Turgoklu, odgovoran za odnose sa Palestincima, vrati kući.

Turski ambasador u Tel Avivu je već ranije pozvan na konsultacije u Anakaru, kao i ambasador Turske u Vašingtonu.

I Turska je takođe proterala generalnog konzula Izraela u Instanbulu Josija Levi Safrija.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas jedinog preostalog predstavnika Turske u Izraelu da mu izrazi potest zbog bezbednosnih provera izraelskog ambasadora u Turskoj tokom odlaska iz te zemlje.

Južna Afika je pozvala je u međuvremenuna konsultacije svog ambasadora u Izraelu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike