Davutoglu: Bagdad da upotrebi silu protiv Islamske države

U intervjuu za NTV, Davutoglu je priznao da je došlo do nesporazuma u komunikaciji oko razmeštanja vojske, preneo je Rojters.

Dodao je da Ankara poštuje suverenitet Iraka, ali da Bagdad ne kontroliše jednu trećinu svoje teritorije.

Irački premijer Hajder el Abadi izjavio je ranije da Turska nije ispoštovala obećanje da će povući svoje trupe iz severnog Iraka, gde obučavaju sunitsku muslimansku miliciju za borbu protiv Islamske države.

Turska delegacija u Iraku obećala je da će po povratku u Ankaru objaviti da će Turska povući svoje trupe, ali turska vlada nije ispoštovala dogovor, rekao je on, a prenosi Rojters.

"Zahtevamo da turska vlada odmah objavi da će se povući sa iračke teritorije", istakao je Abadi.

Irački ministar spoljnih poslova Džafari izjavio je ranije danas da bi ta zemlja mogla da pribegne vojnim sredstvima ukoliko bude primorana da se brani od onoga što smatra upadom turskih snaga u severne delove Iraka.

On je rekao da je Irak posvećen diplomatskim mirovnim naporima kako bi izbegao krizu sa severnim susedom Turskom, ali je naglasio da sve opcije ostaju otvorene, preneo je Rojters.

"Ukoliko ne bude drugog rešenja osim tog (vojnog), onda ćemo usvojiti to rešenje. Ako budemo primorani da se borimo i branimo naš suverenitet, bićemo prinuđeni da se borimo", rekao je on novinarima u Bagdadu.

Turska je ovog meseca rasporedila oko 150 vojnika u vojnoj bazi Bašika na severu Iraka, što je podstaklo Bagdad da optuži Ankaru za povredu suvereniteta Iraka i da uloži formalnu žalbu u Savetu bezbednosti UN, podseća britanska agencija.

Ankara je kasnije povukla neke trupe u drugu bazu u obližnjem autonomnom regionu Kurdistanu i saopštila da će nastaviti da se povlači iz provincije Nineveh, gde se nalazi Bašika, ali nije precizirala koliko će vojnika biti premešteno niti gde.

Turska tvrdi da je na severu Iraka rasporedila zaštitnu jednicu ranije ovog meseca zbog povećanih bezbednosnih rizika u blizini kampa u kojem turske trupe obučavaju iračku miliciju za borbu protiv Islamske države.

Ankara je priznala da je došlo do "loše komunikacije" sa Bagdadom zbog tog raspoređivanja.

Iračke snage bezbednosti su samo ograničeno prisutne u provinciji Neneveh gde se nalazi kamp otkako su u junu 2014. doživele kolaps pred napredovanjem Islamske države.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar