Danas parlamentarni izbori na Kubi

Na Kubi će danas biti održani parlamentarni izbori na kojima građani biraju 605 poslanika na glasanju bez iznenađenja jer ima kandidata koliko i poslaničkih mesta, dok će jedina razlika biti ta što će jedan od njih biti naslednik Raula Kastra koji u aprilu odlazi s funkcije kubanskog predsednika.

Prvi put za skoro 60 godina posle ere braće Kastro, Fidela, oca Kubanske revolucije preminulog 2016. i Raula, predsednik Kube biće osoba koja nije učestvovala u revoluciji 1959. godine.

Ime Kastrovog naslednika biće poznato 19. aprila, na 57. godišnjicu od pobede tokom bitke u Zalivu svinja (Playa Giron) koju Kubanci smatraju prvim porazom „američkog jenki imperijalizma u Latinskoj Americi“.

Iako se ne zna Kastrov naslednik, kruže priče da bi to mogao da bude prvi potpredsednik vlade Migel Dijas Kanel (57).

Kastro (86) je ranije za njega rekao da je „uvek bio prisutan da brani revoluciju i drugove iz naroda“. Međutim, Kanel je rođen posle revolucije tako da nije deo „istorijskih ličnosti“, kako navode Kubanci.

Raul Kastro imaće i dalje posle odlaska s funkcije uticaj u donošenju odluka i ostaće na čelu Komunističke partije Kube do narednog partijskog kongresa, 2021, kada će imati 90 godina.

Fidel Kastro preminuo je 25. novembra u 91. godini. Sahranjen je na groblju u gradu Santijago de Kuba gde je pre oko 60 godina počela Kubanska revolucija.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike