Dan nakon ostavki – britanska štampa o prepiski Džonsona i Mejove

Svi mediji objavljuju prepisku između sada već bivšeg šefa diplomatije i premijerke Tereze Mej.

Boris Džonson u pismu navodi: "San umire ugušen u sumnji o nas same. Odlagali smo ključne odluke, uključujući i pripreme za Bregzit bez dogovora. Srljamo u status kolonije. Ponašamo se kao vojska koja prethodnicu šalje u bitku dok se nad njom vijore bele zastave."

Mejova odgovara da predlog vlade poštuje referendumsku odluku. "To znači da ćemo preuzeti kontrolu nad granicama i staviti tačku na slobodu kretanja, ovlašćenja Evropskog suda pravde nad Velikom Britanijom i slanje ogromnih količina novca poreskih obveznika Evropskoj uniji", navela je Mejova.

No, iako na klimavim nogama Tereza Mej nastavlja sa poslom. Za pregovaračkim stolom sa Briselom jednog "bregzitovca" zamenio je drugi – ministar pravde Dominik Rab, nosilac crnog pojasa u karateu i politička zvezda u usponu, koji bi, kako je to predvideo još premijer Kameron, mogao da se zaustavi u ulici Dauning broj 10.

U ulogu novog šefa diplomatije, a samim tim i jednog od domaćina zapadnobalkanskog samita, iz fotelje ministra zdravlja uskočio Džeremi Hant – čovek svakog torijevskog kabineta još od 2010.

Deo mog posla je jaka samouverena Britanija, globalna Britanija i zato je ova nedelja puna velikih događaja kao što su samit NATO-a, poseta predsednika Trampa i samit Zapadnog Balkana.

Na igru muzičkih stolica u britanskom kabinetu reagovala je u funta stabilizacijom posle jučerašnjeg naglog pada zbog ostavke Borisa Džonsona.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike