Dačić: Srbija i Maroko isto gledaju na međunarodno pravo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio se danas Maroku na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije, i naveo da dve zemlje dele iste stavove o poštovanju međunarodnog prava, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

„Naše dve zemlje dele iste stavove kada je reč o poštovanju međunarodnog prava. Pokazalo se da u međunarodnom pravu ne treba da postoje dvostruki standardi i izuzeci, jer onda takvi izuzeci postaju pravilo. Za nas je od ključnog značaja poštovanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje. Zahvalni smo na tome što Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije i još jednom bih pozvao na otvaranje saradnje ovog regiona sa regionom Zapadnog Balkana“, izjavio je Dačić posle sastanka s premijerom Maroka Saadedinom el-Otmanijem i ministrom spoljnih poslova Naserom Butom.

Šef srpske diplomatije je s domaćinima razgovarao ;o bilateralnim odnosima Srbije i Maroka, mogućnostima unapređenja saradnje, naročito, ekonomske saradnje, kao i o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Dačić je rekao da su bilateralni odnosi „tradicionalno dobri“ i izrazio spremnost da se oni dalje razvijaju.

„Potrebno je što pre aktivirati Mešoviti komitet za saradnju između dve zemlje kako bi se povećala i naša ekonomska saradnja. Ona bi mogla da bude na mnogo višem nivou nego što je sada. Ima mnogo oblasti u kojima možemo imati bolju saradnju kao što su poljoprivreda, energetika, IT“, izjavio je Dačić.

Potpisani su i memorandum o saradnji diplomatskih akademija dva ministarstva spoljnih poslova, kao i ;Program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, medija, omladine i sporta između dve vlade, navodi se u saopštenju.

Dačić je naveo i da diplomatski odnosi Srbije i Maroka imaju dugu tradiciju.

„Mom kolegi, ministru spoljnih poslova, doneo sam fotografije iz naših arhiva, u pitanju su fotografije nastale tokom posete Tita Maroku i fotografije kralja Hasana Drugog iz Beograda sa učešća na Prvoj konferenciji nesvrstanih 1961. godine“, rekao je Dačić.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike