Da li će Italija dobiti premijerku, desnica po anketama osvaja većinu

U Italiji se do izbora više neće moći da objavljuju zvanična predviđanja o tome kakvi će  biti rezultati, jer je u subotu, 10. septembra, stupila na snagu zabrana objavljivanja preizbornih anketa i istraživanja.   

Da li će Italija po prvi put dobiti ženu premijera koja pripada desnici, šta će biti sa Pokretom pet zvezdica bivšeg premijera Kontea, koji je glavni krivac za odlazak premijera Dragija, samo su neka od pitanja koje postavljaju italijani i o kojima diskutuju na društvenim mrežama. 

Poslednja, zvanična istraživanja Instituta za istraživanja Quorum/YouTrend, pokazala veliko vođstvo desnice: 47,2 odsto, dok centralna levica ima 28 odsto.

Partija Braća Italije i dalje ostaje prva partija sa 25,3 odsto, zatim Demokratska partija (PD) sa 21,2 odsto, dok Pokret pet zvezdica pretiče Legu sa 13,8 odsto prema 12,9 odsto.

Ostale partije imaju znatno manji procent dok je 41odsto Italijana deklarisan kao neodlučan ili misle da neće izaći na izbore.

Prema poslednjim zvaničnim istraživanjima, kako piše dnevni list Republika, Italijani najviše veruju predsedniku Serđu Matareli (59 odsto) kao i odlazećem premijeru Dragiju (52 odsto).

Nakon toga sledi Đuzepe Konte koji je vodio zemlju za vreme pandemije (37%), Đorđa Meloni iz desničarske partije Braća Italije (36%), zatim Mateo Salvini iz Lege (32%), Silvio Berluskoni (31%), Ema Bonino (24%), Enriko Leta (23%), Luiđi di Maio (20%), Karlo Kalenda (17%), i Mateo Renci (16%).

Što se poverenja Italijana u politiku generalno tiče, politici i političarima ne veruje 79 odsto građana dok njih 55 odsto smatra da je vlada sa premijerom Dragijem bila dobra po Italiju.

Istraživanje je pokazalo da su građani skeptični kada se radi o stabilnosti dve koalicije kao i u vezi stvarnog kapaciteta lidera da budu vođe tih koalicija.

Šesnaest odsto Italijana smatra da ako pobedi desnica, da neće izdržati ni do Božića, dok njih čak 29 odsto to misli kada se radi o levici.

Skoro 21 odsto Italijana smatra da vlada centralne desnice ima veće šanse od eventualne Vlade Đuzepe Kontea, dok ukoliko na vlast dođe levica samo 12 odsto građana misli da mogu da potraju na toj poziciji. 

Istraživanja Demos6&PQ su pokazala vrlo slične rezultate: Braća Italije imaju 24,6 odsto i vode u odnosu na PD sa 22,4 odsto dok iza njih stoje Pokret pet zvezdica sa 13.8 odsto.  

Istraživanja Političkog toplomera urađena između šestog i osmog septembra, pokazala su da FDI ima 25,2 odsto dok je PD u padu na 22,2 odsto. Procenat Italijana koji daju poverenje premijeru Dragiju je 42,5

Za šest od deset Italijana ove izbore će dobiti desnica. Po ovim istraživanjima koalicije se dele oko pitanja rata u Ukrajini i kovida.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike