Cipras i Zaev o rešavanju spora razgovarali celu noć u opuštenoj atmosferi

Atina i Skoplje su napredovali u razgovorima oko imena Makedonije, ali još nisu u poziciji da govore o dogovoru, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras u Sofiji.

Cipras je na konferenciji za novinare, posle sastanka s makedonskim kolegom Zoranom Zevom, rekao da bi obe zemlje volele da vide rezultata do Samita EU u junu, ali da ih čeka težak posao.

„Prevazišli smo veliki deo razlika, ali ima još puta da se prođe. Razmatrali smo sve detalje, korak po korak, ali još nismo u poziciji da govorimo o dogovoru“, rekao je grčki premijer.

Prema rečima Ciprasa, kako prenose makedonski mediji, „sinoć, u malo opuštenijoj atmosferi, posle večere i skoro do jutarnjih sati“ on i Zaev su imali suštinske razgovore i postigli suštinski napredak. 

„Trebalo je samo da prespavamo i danas da potvrdimo to što smo se dogovorili. Čeka nas težak posao“, rekao je Cipras.

Na pitanje da li je optimist da će biti postignut dogovor pre Samita EU, on je rekao da su na korak do dogovora, ali da pregovori nisu laki i da dogovor, ako se postigne, mora da izdrži test vremena i poštuje osećanja dva naroda.

Cipras je potvrdio da je u ovoj situaciju „ključna pozicija opozicije u obe zemlje“ i da grčki stav ostaje da su „neophodne promene Ustava suseda“.

Prethodno je Zaev, na odvojenoj konferenciji za novinare, rekao da je jedna od opcija za rešenje, koje je razmatrao s Ciprasom, prihvatljiva za obe strane i da sada predstoje konsultacija s opozicijom i provera da li je institucionalno sprovodiva.

Podršku naporima Makedonije i Grčke u pregovorima oko imena, u razgovorima sa Zaevom i Ciprasom, na marginama skupa u Sofiji, dali su i lideri dve najuticajnije zemlje EU – nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike