Čiji dronovi su napali ruske baze u Siriji?

Na predstavljanju zarobljenih dronova u Ruskom Ministarstvu odbrane rečeno je da je u napadu na bazu Hmejmim u sirjiskoj prvoniciji Latakija i luku Tartus korišćeno 13 dronova. Sedam je oborila protivvazduhoplovna odbrana, a preostalih šest prizemljila je jednica za elektronsko delovanje, prenosi Asošijeted pres.

U narednom napadu, tri drona su eksplodirala pri kontaktu sa tlom, a još tri su zarobljena netaknuta, navodi rusko ministarstvo.

Rusko ministarstvo odbrane predstavilo je dva drona primimtivnog izgleda, napominjući sadrže najmoderniju elektroniku koja je manje sklona kvarovima i omogućava precizne napade.

General-major Aleksandar Novikov koji vodi odsek ministarstva za bespilotne letelice kaže da se napadi prošlog vikenda razlikuju od ogoljnih dronova korišćenih u ranijim napadima.

Da bi se napad izvršio bili su nepohodni satelitiski podaci koje nije moguće pribaviti na iternetu, složene inženjerske operacije i testove, istakao je Novikov.

Prema njegovim rečima, za njihov razvoj i upotrebu potrebno je učešće stručnjaka sa posebnom obukom u zemljama koje koriste i proizvode bespilotne letelice.

Ruski general-major nije direkrtno optužio ne jednu zemlju, ali je Moskva ranije naznačila da senj radi o čudnoj sučajnosti da se američki izciđački avion nallazi u Mediteranu blizu ruskih baza koje su napadnute. 

AP navodi da je Pentagon je odmah odbacio te navode.

Dronovi su lansirani iz grada El Muzara u severozapanoj sirijskoj provinciji Idlib, preko 50 kilometara daleko od ruskih baza.

Kako isitiče AP, napadi su stvorili tenzije između Moskve i Ankare, pošto Turska ima jak uticaj na pobunjeničke grupe iz Idliba.

Naime, Rusko ministarstvo odbrane poslalo je pismo turskom vojnom vrhu zatraživši da pošalju svoje posmatrače kako bi se sprečili budući napadi iz te sirijske provincije.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva zna ko je odovgoran za napade, ne navodeći koja zemlja je navodono umešana. Samo je naveo da nije reč o Turskoj.

Doao je da je razgobrao sa svojim turskom kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom. Istakoaje da je uveren da Ankara nema nikakve veze sa napadom.

Na sastanku sa urenicima ruskih listova, nagasio je da „zna ko su i koliko su plaćeni za tu provokaciju".

Putin jer ocenio da je onima koje stoje iza napada bio cilj da podriju sporazum Rusije, Turske i Irana o zonama deeskalacije.

Napad dronovima došao je samo nekilkoko nedelja pošto je Moskva proglasila pobedu u Siriji, posle koje je povučen deo vojnog osoblja iz te zemlje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike