CIA planirala da kidnapuje Asanža, razmatrano i ubistvo

Bivši američki zvaničnici rekli su, u istraživanju Yahoo news-a, da je CIA razmatrala ubistvo Džulijana Asanža, ali da je među "najvišim krugovima" u administraciji Donalda Trampa postojala zabrinutost zbog legalnosti takvog čina.

CIA je bila toliko razjarena objavama Vikiliksa, da su visoki zvaničnici tražili "planove" ili "opcije" o tome kako ubiti Asanža, navodi se u istraživanju.

Bivši visoki zvaničnik kontraobaveštajne službe rekao je da je "izgledalo da nema granica" tokom razgovora sa Trampovom administracijom 2017. godine.

Istraživanje Yahoo news-a uključuje razgovore sa više od 30 bivših američkih zvaničnika – od kojih je osam opisalo detalje o predlozima CIA za otmicu Asanža.

Asanž je prošlog meseca izgubio bitku na visokom sudu u Velikoj Britaniji kako bi sprečio američku vladu da proširi osnove za svoju žalbu na ranije odbijanje suda da dozvoli njegovo izručenje toj zemlji.

U zatvoru je od aprila 2019. godine. Pre toga, sedam godina je proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Tužilaštvo u SAD optužilo je Asanža, po 17 tačaka optužnice, da je špijunirao i hakovao državne računare, a zatim na Vikiliksu objavio vojne i diplomatske dokumente. Optužbe nose potencijalnu kaznu od 175 godina zatvora.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар