Češka otvara granice za Srbiju i Crnu Goru

Foto: pixabay.com

Češka od srede 1. jula otvara svoje granice za građane manjeg broja zemalja nego Evropska unija, svega osam, ali na spisku su Srbija i Crna Gora i to bez zahteva testa na koronavirus, bez obaveze karantina i daljih ograničenja.

„U slučaju Crne Gore i Srbije mogućnost putovanja je recipročna, dakle bez testova i daljih uslova. Kod ostalih šest zemalja van Evrope za sada nije ispunjen uslov reciprociteta, ulazak Čeha u njih je uglavnom ograničen“, rekao je danas šef češke diplomatije Tomaš Petšiček.

On je objasnio da su te zemlje stavljene na spisak, uz Srbiju i Crnu Goru, iako ne ispunjavaju uslov reciprociteta, kako bi se olakšao povratak Česima iz tih zemalja koje sada važe za bezbedne.

„Takođe, želimo da motivišemo te zemlje da počnu da se ponašaju prema nama isto, dakle da omoguće putovanja za naše građane bez uslovljavanja. Putovanja stranaca iz tih zemalja u Češku za sada nisu moguća ali spremni smo da reagujemo vrlo fleksibilno na promenu situacije, dakle na uvođenje reciprociteta“, rekao je Petšiček.

Na listi novih „trećih bezbednih zemalja“ Evropske unije na osnovu kojih članice imaju pravo da prave svoje spiskove nalazi se 14 država i uslovno Kina, ukoliko kineske vlasti preduzmu recipročne korake.

Češka je od tih zemalja odabrala Crnu Goru, Srbiju, Tajland, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Japan i Južnu Koreju i napravila skoro upola kraću listu, s tim da nikakvih uslovljavanja praktično nema samo za Srbiju i Crnu Goru.

Kada je reč o članicama EU na češkom „korona semaforu“ crvenom bojom visokog rizika ostala je označena samo Švedska, Portugal je narandžast kao zemlja srednjeg rizika, dok je od danas ceo preostali prostor u bezbednoj zelenoj zoni, a Češka otvara i granicu sa regionom Šlezija u Poljskoj, koji je sve do sada bio u crvenoj zoni zbog širenja pandemije u poljskim rudnicima u toj oblasti.

U Češkoj je u ponedeljak, nakon porasta na 305 novih pozitivnih slučajeva u nedelju, zabeleženo do jutros manje povećanje, odnosno 202 nova slučaja.

U zemlji je poslednji porast pozitivnih slučajeva tokom proteklog vikenda kao u jeku epidemije zabeležen zbog intenzivnog i masivnog ciljanog testiranja u rudnicima oko Karvine na istoku zemlje, gde je uz Prag glavno lokalno žarište i gde su ostale i dalje neke mere kojih je od 1. jula oslobođen ostatak Češke.

Na osnovu 551.001 obavljenog testa od početka epidemije potvrđeno je 11.809 pozitivnih slučajeva, od čega je trenutno na lečenju 3.709, od toga 128 u bolnicama, a od početka pandemije u Češkoj, zemlji sa preko 10 miliona stanovnika. preminulo 349 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike