Čelsi Mening ponovo u zatvoru, odbija da svedoči protiv Asanža

Meningova je sudiji Antoniju Trengi u američkom Federalnom sudu oblasti Aleksandrija rekla da će radije umreti od gladi nego da svedoči pred Velikom porotom.

Čelsi Mening koja je već provela iza rešetaka 62 dana, od kojih je 28 bila u samici, a preti joj još 18 meseci pritvora.

Trenga je Meningovoj pored pritvora odredio i novčanu kaznu od 500 dolara dnevno koja će početi da se naplaćuje posle 30 dana ukoliko do tada ne bude svedočila, odnosno hiljadu dolara posle 60 dana.

U video-snimku koji je objavila na dan svog puštanja prošle sedmice, kada je istekao mandat prethodne Velike porote, rekla je da neće svedočiti ni pred tom ni pred bilom kom drugom porotom. "Vlada zna da me ne može na to prisiliti", poručila je Meningova. 

Tužilaštvo Virdžinije nastoji da prisili Meningovu kako bi ono što bi rekla mogli eventualno iskoriste u slučaju protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Optužnica protiv Asanža tvrdi da je on u zaveri sa Meningovom pokušao da razbije loznike koje su čuvane u računarskom sistemu Ministarstva odbrane SAD povezanih sa poverljivim dokumentima.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike