Čarls Treći danas zvanično postaje kralj

Sastanak Pristupnog saveta, ceremonijalnog tela, počinje u osam časova po lokalnom vremenu i imaće dva dela – proglašenje novog monarha i potpisivanje kraljevske zakletve o očuvanju bezbednosti Crkve Škotske.

Tokom dana predviđeno je i da parlament položi zakletvu kralju i izrazi mu saučešće zbog smrti majke, dosadašnje kraljice Elizabete Druge, a predviđeno je da novi kralj primi nakon toga predsednicu vlade i glavne ministre.

Kraljica Elizabeta Druga, britanski monarh čija je vladavina najduže trajala, preminula je u četvrtak  Balmoralu u 96. godini, posle 70 godina na tronu.

Njen sin i naslednik prestola, kralj Čarls Treći, obratio se naciji u petak i oprostio od kraljice Elizabete Druge.

"Hvala ti za ljubav i posvećenost našoj porodici i porodici naroda kojima si služila tako marljivo sve ove godine", rekao je on.

Ona je bila inspiracija i primer meni i celoj mojoj porodici, dugujemo joj najviše od srca kao što svaka porodica duguje njenoj majci, zbog njene ljubavi, naklonosti, vođstva, razumevanja i primera, rekao je kralj.

Objavio je i da će njegov sin i naslednik prestola, princ Vilijam, i njegova supruga Ketrin, postati princ i princeza od Velsa.

"On će me naslediti kao vojvoda od Kornvola i preuzeće odgovornost za Vojvodstvo od Kornvola, koje sam ja nosio više od pet decenija", rekao je novi kralj.

Kralj se prethodno nasamo sastao sa premijerkom Liz Tras u Bakingemskoj palati u petak posle podne, što je bila jedna od njegovih prvih ustavnih obaveza kao monarha.

Premijerka Liz Tras, koju je kraljica Elizabeta Druga imenovala u utorak, rekla je da je vladarka bila temelj moderne Velike Britanije, koji je "obezbedio stabilnost i snagu koja nam je bila potrebna". 

Najdublju tugu izrazio je i arhiepiskop od Kenterberija Džastin Velbi, duhovni vođa Engleske crkve, gde je britanski monarh u službi guvernera.

Lideri država širom sveta – predsednik SAD Džozef Bajden, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin, kineski predsednik Si Đinpin, kanadski premijer Džastin Trudo, premijer Indije Narendra Modi, izrazili su žaljenje zbog kraljičine smrti i poručili da je kraljičina smrt veliki gubitak za britanski narod. 

Saučešće kralju Čarlsu Trećem, kraljevskoj porodici, vladi i građanima Velike Britanije uputio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On se upisao u knjigu žalosti koja je povodom smrti kraljice Elizabete Druge otvorena u ambasadi Velike Britanije u Beogradu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike