Bugarska pravoslavna crkva prihvatila da zastupa Makedonsku

Bugarska pravoslavna crkva (BPC) je danas saopštila da je prihvatila da Makedonsku pravoslavnu crkvu (MPC) zastupa pred ostalim crkvama, preduzimajući sve što je neophodno za utvrđivanje njenog kanonskog statusa.

Kako je prenela makedonska Televizija Telma, u saopštenju se navodi da BPC time „preuzima svoj sveti dug“, ali nije navedeno da MPC priznaje kao „svoju kćerku“, što je MPC od nje zatražila početkom novembra.

Bugarski patrijarh i mitropoliti su se jutros okupili na zasedanju Sinoda BPC na kojem razmatraju pismo Ohridske arhiepiskopije MPC da bude priznata kao autokefalna crkva i da BPC bude njena „majka crkva“.

Patrijarh Neofit je za bugarske medije rekao da treba da bude prihvaćena „ruka Makedonije“.

„To je najmanje što možemio da uradimo. Zato što su oni naša braća, naš narod, i mi ćemo stremiti da uradimo sve da sačuvamo njegovo jedinstvo“, rekao je Neofit.

Sinod BPC, kao što se očekivalo, odlučio je da formira komisiju koja će započeti razgovore s MPC i ostalim pravoslavnim crkvama da bi čula njihovo mišljenje o zahtevu MPC – OA.

Po patrijarhu Neofitu, rešenje za MPC trebalo bi da se donese većinom glasova svih pravoslanih crkava koje bi „trebalo da imaju jasnu predstavu“ o pitanju autokefalnosti.

Pred zgradom Sinoda BPC u Sofiji jutros se okupila veća grupa ljudi koji traže da BPC prihvati zahtev MPC, navodeći da je ranije postojalo zajedništvo između te dve crkve.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike