Budžetski deficit SAD u avgustu 214,1 milijardi dolara

Budžetski deficit SAD u avgustu je dostigao 214,1 milijardi dolara, što je duplo više nego pre godinu dana, mada je veliki deo povećanja posledica tehiničkih stvari oko kalendara.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je danas da je s avgustovskim deficitom u 11 meseci fiskalne godine manjak došao do 898,1 milijardi dolara, što je za 33 odsto više nego pre godinu dana.

Federalna Vlada SAD je time na putu da napravi najveći deficit u poslednjih šest godina, preneo je Asošiejtid pres.

Avgustovski manjak, koji je najveći za taj mesec, uvećan je zato što su velike isplate za beneficije koje se isplaćuju u septembru, pomerene u avgust, pošto je 1. septembar pao u subotu.

Pored toga, isplate za socijalnu sigurnost, koje se obično isplaćuju trećeg dana u mesecu, prebačene su u avgust, pošto je 3. septembar bio praznik Dana rada.

Trampova administracija predviđa da će deficit u fiskalnoj godini koja se završava 30. septembra, biti 890 milijardi dolara. To je povećanje od 33,7 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 665,8 milijardi dolara. To je najveći deficit od 2012. kada je iznosio 1.100 milijardi dolara.

Američki predsednik Donald Tramp ostvario je veliku povodu kada je Kongres u decembru odobrio njegov plan za smanjenje poreza u vrednosti od 1.500 milijardi dolara u narednoj deceniji, čime je ostvaren stari cilj Republikanske partije da se korporativni porezi smanje s 35 na 21 odsto.

Smanjenje poreza, koje je obuhvatilo i pojedince, stupilo je na snagu 1. januara i odigralo je veliku ulogu u smanjenju poreskih prihoda ove godine. Trampova administracija je u julu značajno povećala predviđeni deficit s projekcija napravljenih u februaru kada je poslala u Kongres predlog budžea za 2019. Sada se očekuje da će sledeće godine deficit premašiti hiljadu milijardi dolara, kao i da će u naredne tri godine biti iznad tog nivoa.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike