Britanska policija upozorila da se ne objavljuju poverljivi dokumenti

Upozorenje britanske policije medijima da ne objavljuju poverljive dokumente izazvalo je danas kritike novinara i političara zabrinutih za slobodu medija.

Pomoćnik šefa Skotland jarda Nil Basu juče je pozvao sve koji budu došli do „procurelih“ vladinih dokumenata, navodeći vlasnike, glavne urednike ili urednike tradicionalnih medija ili društvenih mreža, da ih ne objavljuju, već da ih predaju vlastima.

On je rekao da ukoliko objave takve dokumente, mogu biti pod krivičnom istragom.

Basu je najavio da se otvara krivična istraga zbog objavljenih „procurelih“ diplomatskih depeša koje sadrže nepovoljne ocene o predsedniku SAD Donaldu Trampu, što je dovelo do ostavke britanskog ambasadora u Vašingtonu.

Uprava za borbu protiv terorizma britanske policije istražuje „curenje“ privatnih dopisa britanskog ambasadora u SAD kao moguće kršenje Zakona o zvaničnim tajnama.

Bivši britanski ministar finansija Džordž Ozborn ocenio je Basuovo upozorenje kao „vrlo glupu i nerazumnu“ izjavi policijskog zvaničnika koji se ne razume mnogo u slobodu medija.

Konzervativn poslanik Bob Sili, član Odbora Donjeg doma Parlamenta za spoljne poslove, pozvao je policiju da preispita svoj stav jer smatra da je to vrlo ozbiljan presedan, preneo je list „Telegraf“.

Za taj list bivši ministar kulture Džon Vitingdejl je rekao da se takođe portivi krivičnom gonjenju novinara jr oni i treba da izveštavaju, bilo to neprijatno za nekoga ili ne.

Predsednik Odbora Donjeg doma Parlamenta za spoljne poslove, Tom Tugendat rekao je danas da ne veruje da objavljivanje „procurelih“ depeša predstavlja zločin i istakao da je sloboda medija od suštinske važnosti.

Međutim, bivši ministar odbrane Majkl Falon podržao je zahtev policije rekavši za BBC da novinari treba da budu svesni da štete već ima i da kršenjem Zakona o državnoj tajni može biti još veća.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike