Britanija, SAD, Kanada i Australija optužili Peking da krši međunarodne obaveze oko Hongkonga

Foto: AP/Mark Schiefelbein

Velika Britanija, SAD, Kanada i Australija optužili su danas Peking da krši svoje međunarodne obaveze usvajanjem sporne odredbe o bezbednosti u Hongkongu u kineskom parlamentu.

Kineski parlament danas je skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong kao odgovor na prošlogodišnje proteste u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji.

„Odluka Kine da nametne novi zakon o bezbednosti Hongkongu je u direktnoj suprotnosti sa njenim međunarodnim obavezama prema principima zajedničke deklaracije koju su potpisale Kina i Velika Britanija, koja je pravno obavezujuća i registrovana u UN“, rekli su šefovi diplomatije te četiri zemlje u zajedničkom saopštenju i izrazili „duboku zabrinutost“.

Po njihovoj oceni taj zakon bi ograničio slobode stanovništva Hongkonga i dramatično smanjio autonomiju i sistem koji ga je napravio toliko prosperitetnim i dodali da zakon otvara put za „sudska gonjenja iz političkih razloga“.

Četiri zemlje potpisnice navele su da su „izuzetno zabrinute“ da ne dođe do pojačanja podela unutar društva Hongkonga i pozivaju Peking da „radi sa narodom Hongkonga da nađe prihvatljivo rešenje za obe strane“.

Za Peking je usvajanje tog zakona bio prioritet posle ogromnih demonstracija tokom 2019, protiv centralnih vlasti, a tokom kojih je izbijalo nasilje između demonstranata i policije i koje su pothranjivale separatistička osećanja.

Prodemokratski protivnici uticaja Pekinga na toj teritoriji kažu da zakon otvara put ka nazadovanju bez presedana u slobodama te finansijske metropole od sedam miliona stanovnika.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike