Brazil, raste broj poginulih u urušenim zgradama

Dve četvorospratne zgrade srušile su se u petak u brdovitom kvartu Rio de Žaneira, Itanhanga, koji je nedavno pogođen jakim kišama i bujičnim poplavama. Zvaničnici kažu da se spasioci još uvek nadaju da će pronaći preživele u ruševinama dve zgrade u Riju.

Kuće i zgrade pored onih koje su pale evakuisane su zbog straha od novog kolapsa, prenosi Vašington post. Stanovnicima je dozvoljeno da uđu u svoje domove na nekoliko minuta da uzmu neophodne stvari.

Prema saopštenju iz kabineta gradonačelnika Marsela Krivele, zgrade koje su srušene izgrađene su protivzakonito i da to područje vode određene paravojne formacije koje kontrolišu velike delove Rija.

Te formacije čine bivši vatrogasci, policajci i vojnici koji stanovnicima naplaćuju osnovne usluge kao što su struja i gas u oblastima koje kontrolišu.

Kada su počele da se formiraju pre više decenija, mnogi su ih smatrali silom koja je formirana u dobre svrhe, jer su obezbedili sigurnost koju država nije mogla, navodi Vašington post.

Danas su, međutim, takve grupe punopravne kriminalne organizacije koje se često smatraju najvećom sigurnosnom pretnjom u Riju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike