Božić se danas proslavlja i u Rusiji, Vitlejemu, Egiptu…

Čelnik ruske pravoslavne crkve poželeo je vernicima mir i okončanje svih sukoba, dodavši da veruje da će 2022. godina biti mirnija od prethodne. Zatražio je od vernika da budu milostivi i tolerantni prema okruženju.

"Neka božiji blagoslov bude iznad svih nas i da kroz ovu božićnu službu uđemo u Novu godinu uz nadu da će biti bolja od 2021. Čestitam svima praznik Hristovog rođenja", rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je božićnoj službi u Crkvi slike spasioca koja se nalazi u mestu Novo Ogarjevo, predsednikovoj rezidenciji u moskovskoj regiji.

Ruski predsednik proslavlja Božić svake godine u drugoj crkvi, izvan Moskve.

U Vitlejemu, u Crkvi hristovog rođenja jerusalimski patrijarh Teofilos Treći služio je liturgiju.

Prisustovao je i palestinski predsednik Mahmud Abas. Zbog kovid mera i straha od omikron soja bilo je manje vernika nego što je uobičajeno za božićne praznike.

Kopti proslavljaju Božić u Egiptu 

U Egiptu su pravoslavni Hrišćani – Kopti proslavili Božić. U Crkvi Hristovog rođenja u novoj prestonici zemlje, istočno od Kaira, liturgiju je služio čelnik koptske crkve papa Tavardos Drugi.

Uz vernike službi je prisustvovao i predsednik Abdel Fatah el Sisi. U Egiptu pravoslavni hrišćani čine 10 odsto stanovnika od stomilionske nacije.

"Želim sretnu novu godinu Hrišćanima i svim ljudima širom sveta. Nadam se da će ova pandemija da nestane i da će svima biti bolja godina nego 2021", istakao je jedan vernik iz Kaira.

Božić slave i u Ukrajini. Predsednik Volodimir Zelenski u čestitki vernicma poručuje da je ovo vreme za izmirenje i međusobno razumevanje.

Praznik slave i Jermeni u Iraku koji su se molili za mir i bezbednost. Služba je održana u Jermenskoj pravoslavnoj crkvi u Dohuku, u kurdskom delu zemlje. Oko 4.000 Jermena živi tamo, a postoje četiri jermenske crkve.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике