Borba protiv islamizma prioritet nove francuske vlade

Novi francuski premijer Žan Kasteks izjavio je da će borba protiv islamizma biti jedan od prioriteta njegove vlade, preneli su danas francuski mediji.

„Borba protiv radikalnog islamizma u raznim oblicima ostaje jedna od naših najvećih zabrinutosti“, rekao je Kasteks u svom političkom govoru u parlamentu tokom kojeg je predstavio glavne smernice rada buduće vlade.

Kasteks, imenovan za premijera 3. jula, najavio je nacrt zakon protiv separatizma i dodao da će tekst na jesen biti predstavljen javnosti, a cilj zakona je izbegavanje da se određene grupe zatvore oko etničke ili verske pripadnosti.

„Republika predstavlja sekularnost kao kardinalnu vrednost, kao baza za koheziju društva. Nijedna religija, nijedna struja razmišljanja, nijedna organizovana grupa ne može da prisvoji javni prostor i da ugrožava zakone Republike“, rekao je francuski premijer.

Kasteks je o bezbednosti rekao da će država imati „čvrst odgovor“ na „ekstremno nasilne manjinske grupacije“ koje narušavaju javni red i mir i da će se boriti protiv delikvencije.

Premijer Francuske je rekao da će naredne godine inicirati na lokalnom nivou rad sudija sa misijom da se bore protiv svakodnevne delikvencije i prestupništva.

„U mnogim mestima su sitni prestupi, neljubaznost, etiketiranje, vređanje, sitni šverc, toliko razvijeni da ugrožavaju svakodnevni život građana. To se dešava zbog nedostatka pravosudnog odogovora“, rekao je Kasteks, inače malo poznat široj javnosti do svog imenovanja za premijera.

Kasteks (55), lokalni je zvačničnik i član kabineta francuskog predsednika Emanuela Makrona. U Francuskoj je poznat kao koordinator ublažavanja mera karantina uvedenih zbog korona virusa. Inače je gradonačelnik Prada, grada na jugu zemlje u pirinejskoj oblasti.

U francuskim medijima i na društvenim mrežama pojavljuju se komentari a ponekad i ismejavanje na račun Kasteksovog regionalnog akcenta.

List Nuvel observater (Le Nouvel Observateur) preneo je da su ti komentari očekivani jer je javnost navikla da na ključnim političkim mestima, zvaničnici govore „pariski francuski“, a ne „regionalni francuski“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike