„Bombe“ – naslage iz katalizatora pomešane sa lekovima kao nova droga

Glavni sastojak nove droge dolazi iz naslaga u katalizatorima automobila. Pomešan s lekovima, nastaje otrovni koktel koji, kako se nadaju mnogi mladi u Kinšasi, donosi totalno odvajanje od nepodnošljive stvarnosti.

Na jednom videu objavljenom na Jutjubu vide se dvojica zavisnika kako stoje na ulici u glavnom gradu Demokratske Republike Kongo – posmatraju ih deca i jedan muškarac. Oni su potpuno odsutni, tela su im se zgrbila u obliku znaka pitanja. Čudo da uošte mogu da stoje.

Mnoštvo je sličnih videa na društvenim mrežama. Ljudi ih nazivaju zombijima. Svi oni uzimaju novu drogu – "bombe".

U dvorištu u Kinšasi, tri mladića pripremaju svoju dozu. "Ovo je stvarno dobar kvalitet. Bolji je osećaj nego biti sa ženom."

Braonkasti prah se pomeša s drugim elementima, a zatim većinom šmrče – slično kokainu. Deo se ostavi za mešanje s duvanom u cigaretama. Jedan od muškaraca objašnjava.

"Više volimo ‘bombe’ od drugih droga, jer nas stvarno potpuno onesvesti. Postanete jako mirni i umorni. Zatim samo stojite ili sedite negde, jako dugo."

Demokratska Republika Kongo ima više od 90 miliona stanovnika, a u metropoli Kinšasi živi oko 15 miliona ljudi. Kinšasa spada u jedan od najskupljih gradova na svetu, bar za strance. Postoji tanak sloj superbogatih i ogromna masa vrlo siromašnih. Za većinu faktički i nema šanse da se jednog dana izvuku iz te bede.

Droga očajnika

"Bombe" na lingali jeziku znači – velik, moćan, jak i to je najbolji način da se opiše njeno dejstvo. Posle kratke euforije, čoveka dovodi u stanje slično komi. Kako potrošači ne bi potpuno zaboravili na hranu, u drogu su umešali i stimulanse apetita.

Glavna komponenta, međutim, dolazi od automobilskih katalizatora. Ona se grebe i melje u braonkasti prah i sadrži platinu, rodijum i cink-oksid. 

To je više nego otrovan koktel, upozorava predstavnik Svetske asocijacije protiv droga u DR Kongu Dendi Jela Jolembe.

"Veliki je rizik što još ne poznajemo ovu drogu i ne znamo šta čini u ljudskom telu. Jedno je sigurno: niko ne bi trebalo da unosi u telo supstance koje su napravljene za automobile", poručuje on.

Prema navodima lekara, "bombe" dovodi do oštećenja pluća i srca, a na duže staze verovatno izaziva i rak. Postoje izveštaji o pojedinim smrtnim slučajevima, ali još nema zvaničnih statistika.

Predsednik DR Konga Feliks Čisekedi pozvao je na akciju protiv prodaje droga. Ubrzo nakon toga, policija je javnosti pokazala neke uhapšene dilere i zaplenjene kesice s drogom. Jedna doza košta samo jedan dolar – relativno jeftino i za Kongo gde jelo u restoranu košta oko 30 dolara.

No, kampanje do sada nisu pomogle. Bombe je droga očajnika koji nemaju više šta da izgube, a njih je, posebno među mladima, mnogo u glavnom gradu Konga. Žive od danas na sutra i ne vide nikakvu perspektivu. A nova droga "bombe" je jeftina, nalazi se praktično na ulici.

Tresore Kadogo je automehaničar u Kinšasi. On se svakodnevno susreće s fenomenom nove droge.

"Stalno mi dolaze vlasnici automobila kojima je ukraden katalizator. Pet do deset svaki dan. Delove moram da naručim u Evropi. To je skupo i komplikovano", kaže on.

Ove droge je na ulicama Kinšase sve više. "Bombe" donosi potpuni zaborav. A to se danas traži i u Kongu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар