Bivšeg lidera PKK-a Abdulaha Odžalana posetio brat u zatvoru

Bivšeg lidera Radničke partije Kurdistana (PKK) Abdulaha Odžalana posetio je brat na ostrvu kod Istanbula gde Odžalan izdržava doživotnu zatvorsku kaznu, saopštila je danas prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP).

Odžalan se sastao s bratom Mehmetom prvi put posle više od dve godine, navela je na Tviteru kopredsednica HDP-a Pervin Buldan i dodala da je istorijski vođa PKK-a, čija je stranka zabranjena i označena kao teroristička u Turskoj, dobro.

Odžalan (55) osuđen je na doživotni zatvor a uhapšen je 1999. godine u Turskoj.

Susret je Frans presu potvrdio i Odžalanov sinovac Omer Odžalan, koji je rekao da je njegov stric i dalje izolovan u zatvoru na ostrvu Imrali.

Bivši lider PKK-a je poslednji put video brata 11. septembra 2016. godine.

Poslanica HDP-a Lejla Guven, u zatvoru od januara 2018. godine, štrajkovala je glađu zbog zatvorskih uslova Odžalanu. Više od 150 političkih zatvorenika štrajkovalo je glađu zbog izolacije Odžalana, navela je HDP.

Bivši lider PKK-a koji izdržava kaznu doživotnog zatvora zbog terorizma, 2013. godine je proglasio prekid vatre i naredio svojim borcima da se povuku u baze na severu Iraka, kako bi se olakšali mirovni pregovori Kurda i turskih vlasti započeti 2012. godine.

Prekid vatre se uglavnom poštovao, ali je PKK kasnije zaustavila povlačenje boraca, optužujući Tursku da nije ispunila svoje obaveze.

Mirovni pregovori su prekinuti 20. jula 2015. posle samoubilačkog napada islamista u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču na granici sa Sirijom.

Kurdi u Turskoj traže priznavanja svojih prava, kao što je pravo na obrazovanje na kurdskom jeziku za zajednicu od 12 do 15 miliona ljudi. Oni takođe traže autonomiju na jugoistoku Turske, gde predstavljaju većinu stanovništva. 

Za tri decenije sukoba s Kurdima, od 1984. godine, u Turskoj je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike