Bez smrtnih slučajeva u Australiji prvi put u dva meseca

Australija danas nije prijavila nijedan smrtni slučaj vezan za koronavirus prvi put u dva meseca.

Ovo je saopšteno u trenutku kada se u Melburnu ublažavaju restriktivne mere posle usporavnaja epidemije kovida-19.

Prema računici agencije Frans pres, samo 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabeleženo je danas u celoj zemlji, što je neuporedivo sa više od 700 slučajeva dnevno krajem jula i početkom avgusta.

Danas, prvi put od 13. jula nijedan smrtni slučaj od koronavirusa nije zabeležen.

Od ponedeljka su ublažene neke mere u Melburnu, drugom po veličini gradu u zemlji koji je bio pod merama izolacije više od dva meseca.

Policijski čas počinje sat kasnije u 21 sat a stanovnici imaju prava na dva sata bavljenja sportom ili učestvovanja u malim kružocima formiranim za ljude koji žive sami. Međutim prodavnice su u velikoj meri i dalje zatvorene.

Posle pada broja registrovanih slučajeva zaraze u ruralnim zonama države Viktorije, gde se nalazi Melburn, od četvrtka će meštani moći da izlaze iz kuće i trgovine će biti ponovo otvorene.

„To je jako važno i vrlo pozitivno“, rekao je premijer države Viktorije Danjel Endrus.

Država Viktorija predstavlja gotovo dve trećine od oko 27.000 slučaja zaraze koronavirusom zabeleženog u celoj zemlji kao i 90 odsto od ukupno 816 umrlih. Stotine ljudi umrlo je u staračkim domovima.

Pošto je broj zaraza pod kontrolom vlada je pod sve većim pritiskom da dozvoli hiljadama Australijanaca blokiranih u inostranstvu da se vrate kući, navodi Frans pres.

(Novi magazin)

Napišite komentar