Benedikt XVI: Papa Franja ne uništava crkvu

U danas objavljenom pismu, na petu godišnjicu od izbora pape Franje za njegovog naslednika, Benedikt je poručio da pozdravlja inicijativu koja, kako je naveo, traži suprotstavljanje "glupim predrasudama da je papa Franja samo praktičan čovek lišen specifičnog teološkog i filozofskog habitusa", a da je on teoretičar teologije koji slabo razume konkretan život savremenog hrišćanstva.

Pet godina nakon što se Benedikt XVI odrekao papinstva neki tradicionalisti još uvek ga smatraju svojim poglavarom, optužujući papu Franju da je previše blag prema razvedenim katolicima i homoseksualcima, te da previše štiti migrante.

Benedikt (90) živi gotovo izolovano u Vatikanu otkako je postao prvi papa u 600 godina koji se odrekao službe i vrlo retko nastupa u javnosti.

Mnogi konzervativci, naime, negativno su ocenili prvih pet godina pontifikata pape Franje, ocenjujući da je njegova politika izazvala zbunjenost i naglasila osećaj krize u Crkvi.

"Ovo je vrlo elegantan, ali istovremeno i jasan način kojim se Benedikt distancira od onih koji ga iskorišćavaju u svojoj borbi protiv Franje", kaže otac Antonio Spadaro, jezuit blizak papi koji je o njemu napisao nekoliko knjiga.

Konzervativci tvrde da je, u pokušaju da Crkvu učini inkluzivnijom i pomirljivijom, papa zapustio moralna pitanja fokusirajući se na društvene probleme poput promene klime, ekonomske nejednakosti i migracije.

Godine 2016. četiri kardinala javno su kritikovala papu Franju zbog njegova učenja o porodici, posebno zbog mogućnosti da razvedeni i ponovno venčani katolici tokom civilne ceremonije dobiju pričest. 

Papa na to nije odgovorio, a jedan od kardinala zapretio je da će ga javno "ispraviti".

Prošle je godine nekoliko desetina konzervativnih katoličkih profesora i laika objavilo pismo na 25 stranica u kojemu su papu Franju optužili za herezu (jeres).

Većina konzervativaca i liberala jednako su saglasni samo u tome da je papa Franja propustio da zaustavi seksualno zlostavljanje, što je problem koji decenija pogađa Crkvu, dakle mnogo pre nego što je aktuelni papa izabran.

Papa Franja našao se na udaru kritika zato što je branio čileanskog biskupa koji je svojevremeno bio optužen za prikrivanje seksualnog zlostavljanja.

U svom pismu papa Benedikt odbacio je sugestije konzervativaca o tome da Franjo nema dovoljno akademskih kvaliteta te je, upravo suprotno, svog naslednika nazvao "čovekom dubokog filozofskog i teološkog znanja" i pozdravio postojanje "unutarnjeg kontinuiteta dvaju pontifikata".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike